Halvatud kunstnik kasutab teoste loomiseks vaid silmi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halvatud kunstnik kasutab teoste loomiseks vaid silmi
Halvatud kunstnik kasutab teoste loomiseks vaid silmi Foto: SCANPIX

Halvatud Briti kunstnik Sarah Ezekiel kasutab teoste tegemiseks vaid silmi, sest ta on kaelast allpoolt halvatud.

Ezekielil on närvihaigus, mille tõttu ta suhtleb silmade abil, edastab Daily Mail.

Tal on arvuti ja muud tehnoloogiat, mis aitab tal silmapilgutuste abil rääkida, e-kirju saata ning pere ja sõpradega kontaktis olla.

Kuid silmad aitavad tal tegeleda ka ta hobiga – maalimisega.

Naisel on arvuti Tobii Eyegaze, mis jälgib ta silmade liikumist infrapuna abil. Silmade abil kasutab naine ka arvutihiirt.

Selline tehnoloogia aitab tuhandeid inimesi, kellel on seljaaju kahjustusi, saada iseseisvamaks.

«Minu jaoks oli elu lihtne kuni 34. eluaastani. Olin õnnelikus abielus, mul oli kena väike tütar. Ootasin teist last. Olin hea tervise juures, sportlik ja ma nautisin rasedust. Elu oli suurepärane. Siis aga 2000. aasta veebruaris jäi mu vasak käsi nõrgaks ning tekkisid rääkimisraskused. Kaks kuud hiljem diagnoositi mul motoorne närvihaigus. Kõik juhtus väga kiiresti,» sõnas naine.

Ezekieli abielu purunes ja ta muutus halvatuks. Ta ei suutnud enam enda ega laste eest hoolt kanda ning tal tekkis depressioon.

«Olen nüüd üksik, puudega vanem, kes sõltub abistajatest. Ma ei oodanud, et mu elu traagiliselt muutub  ning mul kulus aastaid, et näha oma olukorras midagi positiivset,» jätkas naine.

Ezekiel on oma kahe lapse, 15-aastase Aviva ja 12-aastase Ericu täishooldaja.

Naise jaoks on silmadega tehtav kunst see, mille abil ta end väljendada saab ning samas ka raha teenib.

Ezekiel on oma haiguse kohta avaldanud artikleid, esinenud loengutega, teinud kaks filmi ning osalenud mitmel fotosessioonil.

Ta eesmärk on teavitada avalikkust sellest haigusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles