Vegetatiivses seisundis mees kasutab suhtlemiseks mõttejõudu ja ettekujutamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vegetatiivses seisundis mees kasutab suhtlemiseks mõttejõudu ja ettekujutamist
Vegetatiivses seisundis mees kasutab suhtlemiseks mõttejõudu ja ettekujutamist Foto: SCANPIX

Kanadalane Scott Routley on vegetatiivses seisundis olnud üle kümne aasta ning on suuteline mõttejõu ja ettekujutuse abil suhtlema.

Autoõnnetuses raske ajukahjustuse saanud mees suutis oma arstidele selgitada, et tal ei ole valusid, edastab Daily Mail.

Routley on üks neist patsientidest, keda hooldatakse Cambridge`i Ülikooli loodud uurimisviisi abil.

Routley juhtum on maailmas esimene, kus permanentses vegetatiivses seisundis olev isik on suuteline vastama tema hooldamise kohta käivatele küsimustele. See tähendab, et ta on oma olukorrast teadlik.

Ta suudab suhelda viisil, mis võimaldab arstidel ta elukvaliteeti parandada.

Cambridge`i Ülikooli professor Adrian Owen kasutas funktsionaalset magnetresonantstomograafiat (fMRI) uurimaks patsiendi aju verevarustust.

Esmalt paluti patsiendil kujutada, et ta mängib tennist. See tekitas vere voolamise aju otsmikusagarasse.

Siis paluti ette kujutada, kuidas ta liigub oma kodu erinevates ruumides. See ettekujutus aktiveeris hoopis teise aju piirkonna – hippokampuse hallaine ala.

Siis aga paluti patsiendil kujutada ette, et tennise mängimine tähendab vastust «ei» ja majas ringi liikumine vastust «jah».

Ajus toimunud verevarustuse muutused näitasid «jah» ja «ei» vastuseid.

Seda tehnikat on edukalt kasutatud mitmete vegetatiivses seisundis patsientide peal.

«Küsida patsientidelt midagi nende jaoks tähtsat on meie eesmärgiks olnud juba mitu aastat. Tulevikus uurime, kuidas me saame nende elukvaliteeti parandada,» lausus Owen.

Kanadalane Scott Routley on esimene, kes on suuteline olnud vastama, kas tal on valusid. Viimase kuue kuu jooksul on ta kahel korral andnud valude kohta teada «ei», kujutades end tennist mängimas.

Seni on mõne teise patsiendi puhul piirdutud tavaliste küsimustega nagu näiteks «Kas sinu isa nimi on Alexander?» ja «Kas sul on nõbu?».

Teadlased loodavad, et juba lähinädalatel on kanadalane võimeline vastama küsimustele, millal ta tahab vanni või millal süüa.

Mehe perekond soovib teada saada, kas talle meeldiks kuulata hokimatšist raadioülekannet.

«Scott oli võimeline tõendama, et ta mõttetöö on korras. Me oleme skaneerinud ta aju mitmeid kordi ning ta aju aktiivsus näitas tema antud vastuseid. Usume, et ta teab, kes ja kus ta on,» lausus Owen.

Scott Routley vanemate sõnul on nende poeg alati teadvusel olnud ning nendega suhelnud pöidla tõstmise ja silmade liigutamise abil. Arstid seni seda ei uskunud.

«Ta on tüüpiline vegetatiivses seisundis patsient. Tal ei ole emotsioone, spontaanseid liigutusi, fikseeritud liigutusi. Samas oli üllatus, mida näitas fMRI,» sõnas Ontario Londoni ülikooli haigla teadlane Bryan Young.

Professor Oweni kinnitusel ei suuda kõik vegetatiivses seisundis patsiendid sellise tehnika abil küsimustele vastata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles