«Õhtusöök viiele» retseptid: Merit kostitas külalisi suursuguste hõrgutistega
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljapäevases «Õhtusöök viiele» võõrustas külalisi stilist Merit Boeijkens.
Merit Boeijkens on elegantne naisterahvas, kes tegeleb oma olemusele sobivalt ilusas ja stiilses maailmas – Merit on ametilt stilist, lisaks on ta ajakirja «Naised» moetoimetaja. Meritile pakub huvi kõik, mis seotud käsitööga – ta armastab omal käel proovida ja õppida selgeks erinevaid käsitööliike. Ta teeb ise kaarte, kutseid, kotte ning on proovinud meisterdada isegi väikseid skulptuure. Kui mõni uus asi saab juba käppa, siis see enam väga huvitav ei ole ning tuleb ette võtta järgmine, veel õppimata käsitööliik. Kunsti- ja ilumeel on peres igapäevane, sest ka Meriti hollandlasest abikaasa on tegev lilleseade kaunis maailmas. Kokkamine, kui samuti üks omamoodi loovkunst, on Meriti juures au sees ning kodus ongi Merit see, kelle kaelas on tavaliselt söögivalmistamine.
Esimene eelroog: Värske salat granaatõunaga
Vaja läheb:
salatisegu
beebispinatit
granaatõunaseemneid
Kreeka neitsioliiviõli
Crem balsamiveiniäädikat,
soola, pipart
Valmistamine:
Segada salatimaterjal kokku, maitsestamiseks lisada seemned, õli ja äädikas.
Teine eelroog: Kõrvitsapüree supp
Vaja läheb:
kõrvitsat
sibulat
küüslauku
ingverit
puljongit
röstitud kõrvitsaseemneid
kõrvitsaõli
soola
pipart
Valmistamine:
Püreestada komponendid, lisada õli ja seemned.
Pearoog: Lõhe hernepüreega
Vaja läheb:
lõhe
külmutatud herneid
hapukoort
võid,
suhkrut, soola
Valmistamine:
Püreestada herned hapukoores ja võis. Lõhe maitsestada ja praadida.
Magustoit: Pavlova kook
Vaja läheb:
4 munavalget
250 g suhkrut
2 tl tärklist
1tl vaniljesuhkrut
1 tl sidrunimahla (õunäädikat või valgeveiniäädikat)
4dl vahukoort
1 tl vaniljesuhkrut
Valmistamine:
Klopi munavalged näpuotsatäie soolaga üsna tugevaks vahuks. Lisa suhkur ning vahusta, kuni saad tugeva läikiva vahu. Puista peale maisitärklis, veiniäädikas ja vanilliekstrakt ning sega ettevaatlikult läbi. Tõsta munavalgevaht küpsetuspaberile joonistatud rõnga keskele, nii et servad oleksid kõrgemad ja keskelt siledam ja madalam (sinna tuleb pärast täidis). Tõsta Pavlova koos ahjuplaadiga ahju ning alanda ahju kuumust 110ºC. Küpseta 1,5 tundi (koputa õrnalt beseed - kui see tundub kuivanud ja küps, siis on tordipõhi valmis; kui on veel pehme, siis küpseta veel veidi). Lase Pavloval ahjus jahtuda. Libista jahtunud Pavlova ettevaatlikult suurele tordialusele. Kreemi jaoks vahusta rõõsk koor suhkruga tugevaks vahuks, siis sega kohupiimakreemi ja vanilliseemnete või -ekstraktiga ühtlaseks. Tõsta kohupiimakreem Pavlova keskele süvendisse.