Vanad egiptlased ravisid end veini ja ravimtaimede seguga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogide uuring näitas, et juba vanad egiptlased ravisid end veini ja ravimtaimedega
Arheoloogide uuring näitas, et juba vanad egiptlased ravisid end veini ja ravimtaimedega Foto: AP / Scanpix

USA Pennsylvania ülikooli arheoloogia ja antropoloogia muuseumi teadlaste sõnul ulatub veini ravimina kasutamine tuhandete aastate taha.

Arheoloogid leidsid tõendusmaterjali, et vanad egiptlased ravisid juba 5000 aastat tagasi end veiniga, milles oli ravimtaimi leotatud, kirjutab AP.

Arheoloogid analüüsisid Egiptusest leitud, umbes 3150. aastast eKr pärinevaid savinõusid. Keemiline analüüs näitas, et neis oli hoitud viinamarjaveini, kuhu oli lisatud puuvaiku ja ravimtaimi.

Uuringut juhtinud Patrick McGoverni sõnul oli antiikmaailmas laialt levinud, et mitmeid haigusi raviti puuvaiguga ja see ravimismeetod oli teada näiteks ka Vanas-Hiinas ning seda kasutati veel ka keskajal.

«Vanad egiptlased panid viinamarjaveini sisse mitmeid ravimtaimi. Kuid mitte ainult veini, vaid ka õlle ja teiste kääritatud vedelike sisse ning jõid neid jooke kui ravimit,» lisasid arheoloogid.

Teadlaste uuring näitas, et egiptlaste ravimtaimed olid näiteks pipra-, soolika- ja koirohi.

Ka leiti pottidest jälgi piparmündi, tüümiani, koriandri, mürripuu, tarinõgese, salvei ja akaatsia kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles