Üle kahe miljoni inimese peab ennast Konfutsiuse järglaseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana-Hiina joonistus Konfutsiusest
Vana-Hiina joonistus Konfutsiusest Foto: britannica.com

Rohkem kui kaks miljonit inimest peab ennast Vana-Hiina filosoofi Konfutsiuse (Kong Fuzi) järglaseks.

Konfutsiuse sugupuu koostamise ja uurimise komitee andis välja uue järglaste nimekirja ning 1930.aastatel välja antud esialgsele nimekirjale on 70 aastaga lisandunud 1,3 miljonit inimest, kes arvad põlvnevat sellest filosoofist, kirjutab AFP.

 

Uues nimekirjas figureerivad esmakordselt ka välismaalased ja naised.

 

Konfutsiuse sugupuu antakse raamatuna välja järgmisel aastal.

 

Hong Kongis tegutseva Konfutsiuse sugupuu uurimise komitee juht Kong Dewei ütles, et suurel filosoofil võib olla veelgi rohkem järglasi, sest nende süsteem ei võimaldanud enam registreerida ning nad peavad seda täiustama.

 

Ennast Konfutsiuse järglaseks pidav mees lisas, et end filosoofi järglastena registreerida soovinud isikud pidid maksma viis jüaani (7 krooni).

 

«Meie nimekirjaga liitus 40 000 välismaalast, kellest 34 000 on Lõuna-Korea päritolu. Ajaloost on teada, et Konfutsiuse mõned järglased lahkusid Hiinast Koreasse. Need võivad olla suure mehe järel 54. põlvkond,» lisas Kong Dewei.

Konfutsius (Kong Fuzi) (551 – 479 e.kr.) oli Vana-Hiina filosoof. Tema õpetus, mida nimetatakse konfutsianismiks, on läbi ajaloo olnud väga mõjukas Hiinas ja selle naabermaadel ning omab suurt mõju ka tänapäeval, eriti Taiwanil.

Konfutsius sündis Hiinas Lu riigis (tänapäeva Shandong) 551 e.kr (Kevade ja sügise (Chunqiu) ajastul) äsja Songi riigist põgenenud ülikuperekonnas.

Konfutsius sõnastas Hiina pärimusliku eetika ja  elukorralduse põhimõisted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles