Pablo Picasso matmispaik avatakse külastajatele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pablo Picasso 1971. aastal
Pablo Picasso 1971. aastal Foto: AFP / Scanpix

Kuulsa Hispaania päritolu kunstniku Pablo Picasso matmispaik avatakse esmakordselt külastajatele.

Kuulus kunstnik on maetud Lõuna-Prantsusmaal Vauvenargues` asuva lossi aeda, kirjutab The Telegraph.

Kunstnik ostis selle 14. sajandist pärineva lossi meeltesegadushoos 1958. aastal.

Praegu kuulub loss ja aed Picasso viimase naise Jacqueline Rogue`i tütrele esimesest abielust Catherine Hutinile. Naine nõustus Picasso viimase puhkepaiga aastas kuueks kuuks külastajatele avama.

Picasso eluloost on teada, et talle hakkas Vauvenargues` ja seal lähedal asuv Sainte-Victoire`i mägi meeldima, sest neid oli ka maalinud impressionist Cézanne.

«Ostsin just endale Cézanne`i mäevaate,» teatas Picasso pärast villa ostmist oma agendile.

Picasso põgenes Château de Vauvenargues`i Cannes`ist, kus temast oli saanud omamoodi turismiatraktsioon. Cannes`is astusid turistid tihtipeale etteteatamata ta stuudiosse sisse ja see segas tal töötamist.

Catherine Hutini sõnul on Picasso stuudio Vauvenargues` jäetud selliselt, nagu see kuulsast kunstnikust maha jäi.

Vauvenargues`is maalis Picasso tihtipeale oma naist Jacqueline`i, kuid ta tegi ka seeria maale, mis pühendas impressionistide mälestusele.

Picasso ja ta naine lahkusid Vauvenargue`ist 1965. aastal, kuna naine pidas seda keskaegset lossi liiga süngeks. Nad kolisid suurde villasse Mouginis.

Picasso palus, et ta surnukeha maetaks ikkagi Vauvenargues`i, sest see paik meeldis talle.

Pärast Picasso surma hakkas ta naine Jacqueline jooma ning keelas kuulsa kunstniku matusele tulla ka Picasso endisel naisel Marie Thérèse Walteril ja nende tütrel Mayal ning veel kolmel Picasso lapsel - Françoise Gilot`l, Claude ja Paloma Picassol.

Lõpuks lasi Jacqueline Picasso end 1986. aastal maha ja ta maeti oma mehe kõrvale Vauvenagues`i.

Kuna kunstnik ei jätnud endast maha testamenti, siis ta pärijad kemplesid varanduse ümber aastaid.

Catherine Hutin nõustus Château de Vauvenargues`i avama, kuna samal ajal on Aix-en-Provence Musée Granetis ka Picasso-Cézanne`i ühisnäitus.

Pablo Ruiz Picasso sündis 25. oktoobril 1881 ja suri 8. aprillil 1973. Ta sünninimi oli Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruiz y Picasso.

Picasso oli 20. sajandi üks mõjukamaid  kunstnikke. Aastast 1907 hakkas viljelema kubismi, aastast 1917 lõi  vaheldumisi klassitsismi-,  sürrealismi- ja ekspressionismimõjulisi  teoseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles