Sõnnikumardikad navigeerivad tähtede järgi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõnnikumardikas
Sõnnikumardikas Foto: Wikipedia.org

Hoolimata peaaegu olematust ajust, on sõnnikumardikad head navigeerijad, kasutades selleks tähtede abi.

Rootsi Lundi ülikooli teadlaste sõnul on see esimene kord, mil on kindlaks tehtud nende putukate navigeerimine Linnutee tähtede järgi, edastab Live Science.

Olles kindlaks teinud värske sõnnikuhunniku, teevad sõnnikumardikad kogutud sõnnikust kera ning veeretavad selle minema.

Uurija Marie Dacke ja ta kolleegid avastasid möödunud aastal, et sõnnikumardikad ronisid oma sõnnikukeradele ning nagu oleksid neil tantsinud. Tegemist ei olnud siiski tantsuga,  vaid need putukad tunnetasid taevast.

Sitasitikate silmade ülemised osad on võimelised kindlaks tegema valguslainete võnkesuuna. See aitab neil liikuda õiges suunas, mitte minna vanasse kohta tagasi.

Dacket ja ta kolleege huvitas, kas sitasitikad suudavad kasutada navigeerimisel tähti, nagu seda teevad linnud, hülged ja inimesed.

Tehti katse, milles Scarabaeus satyrus liigi esindajad pandi areenile, kust väljavaade puudele ja teistele maapinnal olnud asjadele oli varjatud. Katse tehti Lõuna-Aafrikas öisel ajal, kui oli näha tähistaevast. Esimeses katses paistis kuu, teises ei olnud kuud ning kolmandas ei olnud näha tähistaevast.

Uuring näitas, et neil putukatel oli orienteerumisraskusi, kui tähistaevast ei olnud osaliselt või täielikult näha.

«Arvasime, et nad suudavad kasutada tähistaevast navigeerimsel, samas aga teadsime, et neil on väga väikesed silmad, et tähti eristada,» sõnasid uurijad.

Järgmised katsed tehti planetaariumis ning erinevates tingimustes. Esimeses katses oli putukatele näha vaid kõige säravam täht. Teises aga osaliselt Linnutee tähti ning kolmandas oli Linnutee täielikult näha.

Sõnnikumardikatel kulus umbes sama aeg areeni ületamiseks kui ka väljas tehtud katsel. Kui tähed olid täielikult näha, liikusid putukad kiiremini, muudel juhtudel aga aeglasemalt.

Teadlaste sõnul tegid nad katse lõunapoolkeral ning neil ei ole andmeid, kuidas sõnnikumardikad käituksid põhjapoolkeral.

Teadlased püüavad nüüd teha kindlaks, kas sõnnikumardikad kasutavad kuud, polariseeritud valgust ja Linnuteed navigeerimiseks võrdselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles