Maa-sarnane planeet asub 13 valgusaasta kaugusel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maa-sarnane planeet asub 13 valgusaasta kaugusel
Maa-sarnane planeet asub 13 valgusaasta kaugusel Foto: SCANPIX

Maa-sarnased planeedid võivad olla Maale lähemal ja neid võib seniarvatust rohkem olla.

Astronoomid teatasid eile, et Maale lähima Maa-sarnane planeet võib olla vaid 13 valgusaasta kaugusel, edastab Discovery News.

Seda planeeti ei ole veel leitud, kuid astronoomide uuringud Punaste kääbuste kohta näitasid, et seal võib planeet olla.

Galaktilises mõttes rääkides on see lausa Maa lähedal.

«Kui Linnuteed kujutada ette USA suurusena, siis vahemaa Maa ja maa-sarnase planeedi vahel oleks vaid New Yorgi Keskpargi suurune,» sõnas Harvardi ülikooli teadlane Courtney Dressing.

«Põhimõtteliselt asub Maa-sarnane planeet vaid läbi pargi jalutamise kaugusel,» sõnas Dressing.

Väikesed, jahedad punased kääbused on meie galaktikas kõige levinumad tähed, mida on umbes 75 miljardit.

Harvardi astrofüüsikute sõnul on umbes kuuel protsendil punastest kääbustähtedest Maa-sarnaseid planeete.

Need planeedid on umbes Maa suurused ning nad saavad oma tähelt sama palju valgust kui Maa saab Päikeselt.

Teadlane David Charbonneau lisas, et need Maa-sarnased planeedid on mõnevõrra Maast ka erinevad. Kuna punased kääbused on üsna väiksed, siis potentsiaalselt eluks kõlbulikud planeedid peavad neile liikuma lähemal kui seda on Maa Päikesele.

Astronoomide sõnul võib olla tegemist kiviplaneetidega, millel on väga erinevad atmosfäärid, mis võimaldavad väga erinevat elu.

Kuid punased kääbused võivad olla ka vanad, palju vanemad kui meie Päike. See tähendab samas seda, et ka sealsed planeedid võivad olla Maast vanemad ning sealsed eluvormid rohkem arenenud kui Maal.

Meie päikesesüsteem on 4,5 miljardit aastat vana, samas aga on mõned punased kääbused 12 miljardi aastased. Seega võib mõni sealsetest planeetidest olla samuti 12 miljardit aastat vana.

Loodetakse, et tulevikus on nii võimsad kosmose uurimise seadmed, mis võimaldavad nende planeetide asukoha kindlaks teha.

Nüüdne uusim informatsioon Maa-sarnaste planeetide kohta põhineb USA kosmoseagentuuri NASA Kepleri kosmoseteleskoobi andmetel ja fotodel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles