Pablo Picasso kasutas tavalist majapidamisvärvi?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pablo Picasso
Pablo Picasso Foto: SCANPIX

Kuulus Hispaania kunstnik Pablo Picasso kasutas oma teoste loomisel lisaks õlivärvidele ka tavalist seina- ja põrandavärvi.

Röntgenuuring aitas paljastada saladust, milliseid värve Picasso kasutas, edastab Live Science.

Kunstiteadlased kahtlustasid juba ammu, et Picasso oli üks esimesi, kes kasutas majapidamisvärve, et saavutada sellist tulemust nagu ta soovis.

Varem ei olnud selle kohta kindlat tõendid, nüüdne uuring aga kinnitas seda.

Illinoisis Lemontis asuv Argonne`i laboratoorium laenas Chicago kunstiinstituudilt 1931. aastal valminud Picasso maali «The Red Armchair».

Uuringus kasutati nanoosakesi eristavat instrumenti, tegemaks kindlaks pigmendiosakesi, mis näitavad, millise värviga tegemist on.

Analüüs näitas, et Picasso kasutas värvi, mille koostis viitas emailvärvile. Emailvärvi kasutatakse kodumajapidamistes. Teadlased ostsid eBayst värve, mis olid kasutusel sel ajal, kui Picasso nimetatud maali tegi. Siis võrreldi maalil oleva värvi osakesi ostetud värvides leiduvate osakestega.

Uuringus nähtud värviosakesed olid 30-nanomeerised. Nad tõid võrdluseks, et üks koopiapaberi leht on 100 000 nanomeetrit paks.

Röntgenuuring tõi esile värvis leiduva ebapuhtuse, mis aitas kindlaks teha piirkonna, kus värv toodeti.

«Nanoosakesed näitavad ära kasutatud värvi keemilise koostise. Uuring paljastas, et Picasso kasutas oma mõnede kuulsate tööde tegemiseks tavalist majapidamisvärvi,» teatas uuringut juhtinud Volker Rose.

Kunstiteadlaste sõnul katsetas Picasse Ripolini nimetust kandvate majapidamisvärvidega, saavutamaks erinevat efekti kui seda annavad traditsioonilised õlivärvid, mis kuivavad aeglaselt ning mida on raske segada.

Kuid majapidamisvärv kuivab kiiresti ning sellega saab jätta erinevaid kujundeid.

Pablo Ruiz Picasso (25. oktoober 1881 Málaga, Hispaania – 8. aprill 1973 Mougins Prantsusmaa) oli Hispaania kunstnik ja kubismi rajaja.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles