Astronoomid leidsid väikseima eksoplaneedi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA kunstniku arvutijoonistus Kepler-37b planeedist
NASA kunstniku arvutijoonistus Kepler-37b planeedist Foto: SCANPIX

Florida ülikooli astronoomid avastasid kosmoseteleskoobi Kepler abil seni väikseima planeedi väljapool meie Päikesesüsteemi.

Uus planeet sai nimeks Kepler-37b ja see asub Lüüra tähtkujus Maast 210 valgusaasta kaugusel, edastab Reuters.

Kepler-37b täht Kepler-37 on meie Päikese sarnane. See kivine planeet liigub oma tähele liiga lähedal, et seal võiks olla elu nagu Maal.

Meie päikesesüsteemi Merkuuri sarnasel planeedil ei ole atmosfääri ja selle pinnatemperatuur ulatub 420 kraadini. Selle tõttu ei ole seal vett.

«Tegemist on kõleda planeediga, kus ei saa elu olla,» teatas astronoom Eric Ford.

Nimetatud tähesüsteemis on veel kaks planeeti, mis on Kepler-37b suuremad.

USA kosmoseagentuuri NASA kosmoseteleskoop Kepler uurib ka kõige väiksemaid muutusi tähevalguses. Muutused selles näitavad planeetide liikumist.

Mida väiksem on planeet, seda raskem on kindlaks teha.

«Kui avastati esimesed eksoplaneedid, siis need olid suuremad kui meie Päikesesüsteemi kesksed planeedid,» teatas NASA teadlane Thomas Barclay.

Ta lisas, et varasemal ajal ei teatud väga väikeset eksoplaneetide olemasolust.

«Nüüdne avastus on esimene, kus meil on võimalik uurida planeeti, mis on meie süsteemis leiduvatest planeetidest väiksem,» sõnas uurija.

Kepler-37b täht tekkis kuus miljardit aastat tagasi, mis on 1,5 miljardit aastat varem kui tekkis meie süsteemi Päike. Tähe Kepler-37 võimsus on meie Päikese võimsusest 97 protsenti ning mass 0,8 Päikese massi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles