Naiste aju on väiksem, kuid ajutöö efektiivsem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naiste aju on väiksem, kuid ajutöö efektiivsem
Naiste aju on väiksem, kuid ajutöö efektiivsem Foto: SCANPIX

USA Los Angelese ja Hispaania Madridi ülikooli tehtud uuring näitas, et kuigi naiste aju on võrreldes meeste ajuga väiksem, on naiste ajutegevus efektiivsem.

Teadlased on pikka aega pead murdnud, kuidas naised on meestega võrdse intelligentsitasemega, kuigi naiste aju on kaheksa protsenti väiksem, kirjutab The Telegraph.

Nüüdne uuring paljastas, et rolli ei mängi mitte aju suurus, vaid ajutegevuse intensiivsus.

Teadlased tegid rea intelligentsusteste nii meeste kui naistega.

Hoolimata sellest, et naiste aju on väiksem, tegid katsealused naised mitmed testid meestest paremini, kaasa arvatud loogilise mõtlemise ja numbritega seotuid.

Leiti, et naiste aju on võimeline keeruliste ülesannete lahendamisega tulema toime vähema energiakuluga ning kasutades vähem neuroneid.

«Ajustruktuuri silmas pidades näitasid naised efektiivsemat ajutööd. Mida väiksem aju, seda tihedamalt on neuronid ning seda aktiivsem on neuronite vaheline informatsiooni edastamine,» selgitas neuroteadlane Trevor Robbins.

Ta lisas, et üks tähtsamaid ajuosi on hipokampus, mis tegeleb ruumitaju, mälu salvestamise ja emotsioonidega. Naiste aju hipokampus on meeste aju hipokampusest väiksem.  Samas aga ei määra suurus, kui efektiivselt mingi ajuosa töötab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles