Türi Kevadfestival viib mõtted loodusele ja muusikale

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türi Kevadfestivalil 2008 toimunud loodusmatk
Türi Kevadfestivalil 2008 toimunud loodusmatk Foto: Iren Lill

Üleilmsel keskkonnakaitsepäeval, 5. juunil algab kolmas loodus- ja keskkonnakaitse teemale pühendatud Türi Kevadfestival.

Ürituste kava on veelgi kirevam kui eelmistel aastatel: kontserdid, loodusmatkad, luuleõhtu, filmiöö, «Raadio Ööülikooli» loengud ja näitused.
Türi Kevadfestivali kunstiline juht ja produtsent Iren Lill teatas, et seekord on festival pühendatud veele, muuhulgas tuleb ettekandele üks barokkajastu tuntumaid orkestriteosid - G. F. Händeli «Veemuusika», mida esitab Tallinna kammerorkester.
Kasutades ära Türi uut kammersaali ja head kontsertklaverit, on Lill kutsunud esinema tippklassi pianiste.

Festivali avakontserdil «Vetemäng» esitab pianist Mati Mikalai impressionismiajastu heliloojate Claude Debussy ja Maurice Raveli veeteemalisi teoseid.
Viimasel kontserdil on võimalus kuulda Ferenc Liszti virtuoosset ja romantilist klaveritsüklit «Rännuaastad - Šveits» pianist Marko Martini esituses.
Festivali kesksel ja ürituste poolest kõige tihedamal päeval, laupäeval, on kavas koguni kaks kontserti. Pärastlõunal esitavad sopran Kädy Plaas ja pianist Martti Raide loodusteemalist laululoomingut heliloojatelt, nagu W. A. Mozart, F. Schubert, M. Saar, E. Tubin.
Händeli «Veemuusika» täiemahulist ettekannet on muusikagurmaanidel võimalus kuulata õhtul, kontsert saab teoks koostöös Tallinna Filharmooniaga.

Festivali avapäeval on põhjust rõõmustada luulesõpradel - autoriõhtuga esineb poetess Doris Kareva.
Veele ja loodusele on pühendatud ka kaks «Raadio Ööülikooli» loengut, mille salvestab Eesti
Rahvusringhääling.
Mõlemad loengud leiavad aset pärast loodusmatku: üks laupäeval, teine pühapäeval. Lektorid on seekord keskkonnateaduste doktor Kristjan Piirimäe ning tuntud zooloog ja loodushariduse propageerija Aleksei Turovski.
Festivali patroon on armastatud loodusemees Fred Jüssi.
Pääsmed on müügil Piletilevis ja Türi kultuurimajas, mitu üritust on tasuta või sümboolse tasu eest. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles