Osama bin Ladeni väimeest ootab New Yorgis kohus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulaiman Abu Ghaith
Sulaiman Abu Ghaith Foto: SCANPIX

Endise esiterroristi Osama bin Ladeni väimees astub täna New Yorgis kohtu ette.

USA võimud arreteerisid mehe Jordaanias pärast kümne aasta pikkust inimjahti Lähis-Idas, kirjutab The Telegraph.

Sulaiman Abu Ghaith oli USA andmetel 11. septembri terrorirünnaku ajal terroriorganisatsiooni al-Qaeda pressiesindaja. Ta teatas rünnaku järgselt koos bin Ladeniga, et al-Qaeda võtavad vastutuse selle eest.

Mehe arreteerimise kohta käivad andmed on vastuolulised. Väidetavalt arreteeriti ta mitu nädalat tagasi Türgis ja siis deporteeriti ta Jordaaniasse, kus anti USA võimudele üle.

Ghaith on täna Manhattani kohtus, mis asub rünnakus hävinenud Maailma Kaubanduskeskusest vaid paari kvartali kaugusel. Prokurörid süüdistavad teda USA kodanike tapmises osalemises. Selle eest saab määrata eluaegse vanglakaristuse.

«Meile ei tähenda kaugus ega aeg midagi kui tuleb USA vaenlased kohtu ette tuua,» teatas USA peaprokurör Eric Holder.

Ghaithi jõudmine tsiviilkohtu ette on üsna erakordne, sest enamik al-Qaedaga seotud terroriste on hukkunud USA droonirünnakutes. USA andmetel on nad nii tapnud 4700 terroristi.

11. septembri terrorirünnakute peaarhitekt Khalid Sheikh Mohammed ning ta kaaslased on vangistuses Kuubal Guantanamo vangilaagris. Nad antakse seal sõjakohtu alla. Pärast poliitilist survet loobusid USA võimud nende üle kohtu pidamisest New Yorgis.

USA vabariiklastest senaatorid on Ghaiti tsiviilkohtusse jõudmise vastu. Nende arvates tuleks tema üle kohut mõista Guantanamos, kuna ta kuulus al-Qaeda juhtkonna hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles