Galerii: David Hasselhoff asus Berliini müüri kaitsma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Seriaalist «Rannavalve» ja Briti talendisaatest tuntud USA näitleja David Hasselhoff asus Saksamaa pealinna kuulsat Berliini müüri kaitsma.

Hasselhoff liitus nendega, kes soovivad selle sotsialismiajastust pärit müüri viimase 1,3 kilomeetri pikkuse lõigu säilitamist ta algses asupaigas, edastab Reuters.

Berliini kinnisvaraarendajad tahavad müürilõigu teise kohta paigutada, et paika ehitada luksusmaju.

«See on võrdne sellega, kui Indias matusekoht maatasa tehakse. See siin ei ole targem,» nentis näitleja.

Hasselhoff jäi sakslaste südametesse oma hittpalaga «Looking for Freedom», mis oli 1989. aasta rahumeelse revolutsiooni üks populaarsemaid laule.

Ameeriklane kandis selle pala ette sama aasta vana-aastaõhtul ning seda kuulsid nii Berliini lääne-kui idaosa inimesed, keda müür eraldas.

Selle kuu alguses aga jõudis avalikkusesse, et niinimetatud Idaosa Galerii, mis on seni järele jäänud müürilõik, tahetakse viia teise kohta. See tekitas ägeda vastuseisu.

Aktivistide sõnul peab see jääma sinna, kus on, sest see on osa Berliini ajaloost.

Aastatel 1961- 1989, kui see müür jagas Berliini kaheks, püüdis Ida-Berliinist põgeneda umbes 5000 inimest, kellest üle 600 hukkus.

Enamik müürist on nüüdseks eemaldatud, vaid kaks suurt müürilõiku on püsti kui memoriaal.

«See viimane müüriosa on püha. Tegemist on mälestusega, mis paljude südame murdis, südame lõhkus ja elu võttis. See on tähtis, mitte mingi kinnisvaraprojekt,» sõnas Hasselhoff.

Berliini müüri ehitamine algas 1961. aasta augustis. Müüril olid valvetornid ning selle juures kaevikud.

Tollase idabloki riikide arvates aitas see müür Ida-Berliini elanikke kaitsta lääne mõjude eest.

1980. aastate lõpus käivitunud poliitilised muutused viisid selleni, et 9. novembril 1989 teatas Ida-Saksamaa valitsus, et selle riigi kodanikud saavad õiguse külastada Lääne-Saksamaad ja Lääne-Berliini.

Maailma paljud telekanalid näitasid siis pilti, milles sajad inimesed ronisid üle müüri ida poolt lääne poole.

1990. aastaks oli enamik müürist lammutatud, kuid paar osa jäeti mälestuseks püsti. Nüüdseks on need kaetud erksavärvilise grafitiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles