Teadlased avaldasid kaardi universumi tumeaine kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased avaldasid kaardi universumi tumeaine kohta
Teadlased avaldasid kaardi universumi tumeaine kohta Foto: SCANPIX

Euroopa Kosmoseagentuuri ESA ja USA kosmoseagentuuri NASA teadlased avaldasid kaardi universumis leiduva tumeaine kohta.

Kaardilt on näha, kuidas tumeaine on jagunenud, kirjutab iltasanomat.fi.

Tume- ja helesinistel aladel on tumeainet palju, heledatel aladel aga vähe. Hall triip tähistab meie galaktikat Linnuteed.

Teadlaste sõnul takistas Linnutee valgus siiski tumeaine uurimist nii palju, et kaart ei ole täiesti täpne.

Kaart valmistati ESA Planck sondi edastatud andmete põhjal. Planck mõõdab kosmilist mikrolainekiirgust, mis on universumis vanim kiirgus.

«Kui kiirgus liigub läbi universumi ja möödub tumeaine kogumikest, siis muudab tumeaine raskusjõud kiirguse suunda. Selle tõttu annab kosmiline mikrolainekiirgus varajase universumi ehitusest natuke väärastunud pildi,» selgitasid teadlased.

Tumeainet ei ole näha, kuid on tunda raskusjõu tõttu. Teada on, et tumeaine osaleb vastasmõjus ainega, kuid ei kiirga valgust. Selle tõttu ei saa seda ainet tavalisel viisil teleskoopide abil uurida ning pildistada.

Teooria kohaselt koosneb universum viie protsendi ulatuses nähtavast mateeriast ja 95 protsendi ulatuses tumedast mateeriast, mida elektromagnetkiirgust avastavate seadmetega näha ei ole võimalik. Lisaks tumeainele ja nähtavale ainele leidub universumis ka tumeenergiat.

Pilti vaata siit.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles