Näljased rongad tapsid 14 vasikat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ronk
Ronk Foto: Wikipedia.org

Kesk-Rootsis on näljased rongad tekitanud loomkasvatajatele palju peavalu, sest viimase kolme kuuga on seal mitmed  koduloomad elu kaotanud.

Lerdalas talu pidava Lennart Gunnergårdi sõnul leidis ta oma karja kontrollimisel 14 vasika jäänused, kirjutab The Local.

Talupidaja sõnul on tal kokku 75 lehma ja oli sama palju vasikaid.

Gunnegård jätkas, et tavaliselt tapavad rongad aastas üks-kaks vasikat, kuid mitte suurt hulka vasikaid.

Sellel aastal panid farmerid tähele, et ronkade arvukus on märgatavalt suurenenud. Kui varem oli neid alla kümne, siis nüüd lendavad ringi 30 pealised parved.

«Olin ühel päeval vasikaid märgistamas, kui märkasin  suurt rongaparve  tiirutamas. Kui olin teise looma käsile võtnud, olid nad juba esimese kallale sööstnud. Kaks ronka võttis vasika kõrvad ja kaks ta silmad ette ning hakkasid nokkima. Jooksin kohale ja ajasin nad ära. See vasikas pääses,» meenutas rootslane.

Gunnegårdi arvates on ronkade arvukuse suurenemise põhjuseks kotkaste leviala suurenemine.

«Kotkastest jääb maha üsna palju loomakorjuseid, mis sobivad veel ronkadele söögiks. Mida rohkem ronkadel süüa on, seda rohkem on ka järglasi,» selgitas talunik.

Välja on pakutud ka teooria, et kuna suleti mitu kohalikku prügimäge, kus rongad olid harjunud süüa hankima, siis ei jäänudki neil muud üle, kui vasikad ette võtta.

Gunnegård jätkas, et tema kaotas vasikad, kuid naabertalus käisid rongad lammaste kallal.

Kohalikud farmerid plaanivad riigilt toetust küsida.

«Toetust makstakse praeguse korra järgi siis, kui hundid on karja kallal käinud. Tahame teha ettepaneku, et kompensatsiooni võiks saada ka nende loomade eest, kelle rongad tapnud on,» selgitas talupidaja.

Gunnegårdi kinnitusel ei ole tal ronkade vastu tegelikult mitte midagi, kuid kuna looduslik tasakaal on paigast, siis peab ta oma karja kaitsma.

«Ronki on lihtsalt liiga palju,» arvas rootslane.





Kommentaarid
Copy
Tagasi üles