Needusega Vana-Rooma sõrmus andis «Sõrmuste isanda» loojale inspiratsiooni?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Needusega Vana-Rooma sõrmus andis «Sõrmuste isanda» loojale inspiratsiooni?
Needusega Vana-Rooma sõrmus andis «Sõrmuste isanda» loojale inspiratsiooni? Foto: SCANPIX

Suurbritannia pärandifond ja J.R.R. Tolkieni ühing pani eile näitusele Vana-Rooma sõrmuse, mida seostatakse needusega.

«Kääbiku» ja «Sõrmuste isanda» fännid saavad otsustada, kas kuulsale kirjanikule võis see inspiratsiooni allikas olla, edastab foxnews.com.

See kuldsõrmus leiti 1785. aastal Lõuna-Inglismaalt kunagise Vana-Rooma linna lähedaselt põllult. Sellel on ladina keeles «Senicianus ela hästi koos jumalaga» ning jumalanna Veenuse kujutis. Tegemist on keskmisest suurema sõrmusega, mis kaalub 12 grammi ning see pärineb arvatavasti 4. sajandist pKr.

Arvatakse, et see sõrmus on seotud needustetahvliga, mis leiti Lääne-Inglismaalt Glouchesterist Rooma templi jäänustest. See tempel oli pühendatud jumal Nodensile.

Tahvlil seisab, et mehelt nimega Silvianus kadus sõrmus ning ta palus jumal Nodensit panna needus peale Senicianuse nimelisele mehele, kes sõrmuse varastas. Needus on peal niikaua kuni Senicianus sõrmuse templisse tagastab.

Arheoloog, kes seostas sõrmuse ja tahvli, palus 1929. aastal Tolkieni, kes oli professor Oxfordi ülikoolis, uurida jumala Nodensi etümoloogia kohta.

Kirjanik külastas Glouchesteris asuvat Vana-Rooma templit mitu korda. Arvatakse, et see sõrmus mõjutas tal «Kääbiku» ja «Sõrmuste isanda» triloogia süžeed.

«Arvati, et Tolkien mõtles selle sõrmuse välja. Tegelikult võis ta inspiratsiooni saada päriselt eksisteerivast Vana-Rooma sõrmusest, mida kasutati needuse peale panemiseks,» selgitas Tolkieni ühingu haridusasjatundja Lynn Forest-Hill.

Vana-Rooma kuldsõrmust saab näha Lõuna-Inglismaal ajaloolises The Vyne lossis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles