Teadlased: unustage spordijoogid, proovige hommikusöögihelbeid piimaga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased: unustage spordijoogid, proovige hommikusöögihelbeid piimaga
Teadlased: unustage spordijoogid, proovige hommikusöögihelbeid piimaga Foto: SCANPIX

USA Texase ülikooli teadlased soovitavad pärast treeningut mitte spordijooke juua, vaid selle asemel üks korralik kausitäis piimaga hommikusöögihelbeid ära süüa.

Tippsportlaste peal tehtud uuring näitas, et hommikusöögihelbed aitasid organismil paremini taastuda kui spordijook,  kirjutab Daily Mail.

Uuringus osales kaheksa meest ja neli naist, kes paastusid 12 tundi ja kaks tundi sõitsid jalgrattaga. Pärast seda anti neile spordijooki.

Viis päeva hiljem tehti teine katse, kus samuti paastuti ja sõideti jalgrattaga, kuid siis said katsealused pärast seda hommikusöögihelbeid  kooritud piimaga.

«Avastasime, et piim ja helbed aitasid organismis  proteiinide tootmist kiirendada. See omakorda kiirendas lihaste taastumist,» sõnas uurija Lynne Kammer.

Kammer jätkas, et treeningul lihastes tekkiv piimhappe hulk vähenes pärast hommikusöögihelveste ja piima söömist märgatavalt. Spordijoogi tarbimisel oli see protsess palju aeglasem.

Uurijate sõnul on põhjus selles, et maishelbed tõstsid insuliini taset. See omakorda hakkab piimhappe teket takistama.

Teadlaste sõnul mõjutavad nii spordijook kui ka piimaga hommikusöögihelbed taastumiseks vajaliku glükogeeni teket. Kuid maisihelbed ja piim aitasid glükogeeni rohkem toota.

Lihastes asuv glükogeen aitab kehas süsivesikuid talletada. Glükogeen on põhiline jõuallikas treeningute ajal.

«Hommikusöögihelbed ja piim on spordijookidest odavamad. Piim on kõrge kvaliteediga valguallikas,» selgitas teadlane.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles