Prantsuse parlamendihoone katusel hakati mesilasi pidama

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesinikud paigutamas mesitarusid Prantsusmaa parlamendihoone katusele
Mesinikud paigutamas mesitarusid Prantsusmaa parlamendihoone katusele Foto: SCANPIX

Prantsusmaal Pariisis asuva parlamendihoone katusele paigaldati kolm suurt Prantsuse lipu värvides mesilastaru, mis on osa uuest pestitsiide vaba mees reklaamikampaaniast.

Loodetakse, et mesilased leiavad tarud, kui ilmad on soojemaks läinud, edastab AFP.

Asjatundjate sõnul võivad need mesilased, kes koguvad õienektarit Pariisi lähedastelt rohealadelt, toota aastas kuni 150 kilogrammi mett.

Mitmes Euroopa suurlinnas on samalaadseid projekte käivitatud, pannes majakatustele mesitarusid. Projektiga tahetakse tõestada, et mesilased harjuvad linnaeluga väga hästi ning neile sobivad nektari kogumiseks ka linnades kasvavad lilled.

«See on meie jaoks suur samm ja hea võimalus inimesi harida – nii tavakodanikke kui poliitikuid mesilaste pidamise suhtes,» teatas Prantsusmaa mesinike organisatsiooni juht Thierry Duroselle.

Hoolimata mesilaste teravast nõelast, on mesilased inimeksistentsi jaoks tähtsad. Maailmas on mesilaste arvukus drastiliselt langenud. Teadlased ei ole selle põhjuse jälile veel jõudnud.

Mesilaste arvukuse kahanemise fenomeni tuntakse kui koloonia kokkukukkumise sündroom.

Rohkem kui kaks kolmandikku 100 taimeliigist, mis annavad 90 protsenti maailma toidust, on mesilaste tööpõlluks.

ÜRO andmetel aitavad mesilased ja teised tolmeldajad saada aastas saaki 153 miljardi euro eest.

Euroopa Liidus käib seni võitlus pestitsiidide keelamise eest. Pestitsiide peetakse mesilastele ohtlikuks, kuna need tekitavad mesilaste organismis muutusi, mille tõttu need putukad ei ole nii efektiivsed nektari kogujad ja tolmeldajad.

Prantsuse parlamendihoone katusel olevaid tarusid ja mesilasi hooldavad kuus vabatahtlikku mesinikku.

Mesitarus on suveperioodil tavaliselt kuni 50 000 mesilast, talvel langeb nende arvukus 15 000ni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles