Michelangelo kõige varajasem teos kujutab Püha Antoniust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michelangelo teos «Püha Antoniuse piin»
Michelangelo teos «Püha Antoniuse piin» Foto: AFP / Scanpix

USAs Texases Forth Worthis  asuva Kimbelli kunstimuuseumi juhi Eric Lee sõnul kujutab kuulsa  renessansskunstniku  Michelangelo kõige varajasem teos Püha Antoniust.

Kimbelli muuseum ostis selle haruldase teose, mis esialgu kandis nime «Püha Antoniuse kiusatus», kuid  hiljem nimetati ümber «Püha Antoniuse piinaks», kirjutab The Telegraph.  

Muuseum ei paljastanud, kui palju nad selle eest maksid.

«Püha Antoniuse kiusatuse» puhul on kasutatud õlivärve ja temperat ning see on maalitud puidule. Maal kujutab endast Püha Antoniust, keda ründavad sarvedega ja tiibadega deemonid.

Kunstiekspertide arvates valmis see maal siis, kui Michelangelo oli  12 – 13-aastane.

Nad lisasid, et Michelangelo kunstnikutee algperioodist on säilinud ainult neli maali, kaasa arvatud nimetatud maal. Kaks neist maalidest on jäänud lõpetamata.

Enamik Michelangelo maalidest on freskod, kuulsad piiblistseenid Rooma Sixtuse kabelis.

Viimati oli see maal näitusel 1874. aastal Pariisis. Kuid siis kaheldi selle autentsuses. Alates 1900. aastast oli see maal ühe Londoni perekonna valduses ning kunstimaailmale kadunud.

Möödunud aasta suvel ostis üks kunstikaupmees selle kahe miljoni dollari eest Sotheby oksjonimaja oksjonilt. Ta viis selle näha New Yorgi Metropolitan Museum of Art muuseumisse. Kunstiteadlase hinnangul on tegemist renessanssmaaliga.

Muuseumi restaureerijad puhastasid maali  ning taastasid algse välimuse.  Ka uuriti seda maali röntgeni ja infrapunakiirte abil.

«Uuring paljastas, milliseid pintslitõmbeid kunstnik kasutas. Kuidas ta oli detaile paika pannud ning neid muutnud, enne kui lõplik töö valmis,» sõnas Kimbelli kunstimuuseumi juht Eric Lee.

 Muuseumi ekspertide hinnangul viitas kõik Michelangelole.

«Ekspertide sõnul on see maal Michelangelo üks varasemaid teoseid, kui mitte kõige varajasem,» lisas Lee.

Kimbelli muuseum otsustas siis selle maali ära osta.

Samas leidub ikka kahtlejaid ja üks ekspert, kes samuti sarnaseid maale uuris, arvas, et tegemist on 17. sajandist pärit teosega.

Michelangelo seda teost tunti kui «Püha Antoniuse kiusatus», kuid Kimbelli kunstimuuseum otsustas pärast ostmise nimetada see ümber «Püha Antoniuse piinaks», kuna see vastavat paremini maalil kujutatule. 

Selle aasta suvel pannakse nimetatud maal näitusele New Yorki Metropolitan Museum of Art kunstimuusuemisse, alates sügisest saab seda näha Kimbelli muuseumis.

Kimbelli muuseumi juhi Lee sõnul ei välistata selle laenamist ka mõnele teisele muuseumile.

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni (6. märts 1475  – 18.veebruar 1564) oli itaalia maalikunstnik, skulptor, poeet ja arhitekt.  Oli baroki teerajaja. Kuulsmate teoste hulka kuuluvad näiteks Taaveti kuju, Lorenzo ja Giuliano  de Medici hauamonument Firenzes San Lorenzo kirikus, maal «Püha Perekond», Vatikani Sixtuse kabeli lae- ja seinamaalid, Rooma Peetri kiriku kupli projekt. 

PÜha Antonius sündis Egiptuses jõukate kristlaste peres 250. aasta paiku. Pärast vanemate surma sai ta suure päranduse, kuid lähtus Matteuse evangeeliumis antud soovitusest «Kui sa tahad olla täiuslik, siis mine müü oma varandus...» (Mt 19:21). Nii müüski Antonius oma vara maha ja andis raha vaestele. Temast sai kõrbes elav erak ning teda peetakse munkluse rajajaks. Tem atribuutideks on kelluke, millega deemoneid eemale peletada ja T-kujuline kepp. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles