«Täna õhtul…» saates lummab Sven Grünberg

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Grünberg
Sven Grünberg Foto: Marina Puškar

Täpselt 34 aastat pärast oma esimest avalikku esinemist tuleb üheks lauluks kokku legendaarne Mess, mis oli Nõukogude Liidu esimene progerockansambel.

Mess kannab ette loo «Lugu».

«Kirjutasin selle 17-aastaselt,» rääkis Sven Grünberg. «Teemaks on noorus, kui jätkub küllaga hoogu, kuid puudub tarkus. Ning vanadus, kui võiks olla küll tarkust, kuid pole enam vunki.»

Eesti muusika suureks üksiklaseks hüütud Sven Grünberg võttis siinmail esimesena kasutusele süntesaatori ning oli elektroonilise muusika pioneere kuuendikul meie planeedist.

Tänaseks on ta kirjutanud heliriba rohkem kui sajale filmile ja õpetanud seda ala kaheksas kõrgkoolis.

Produtsent Artur Talviku kinnitusel veendus ta hiljuti Hollywoodis, et selles vallas võib Grünbergi pidada maailma absoluutse tipuks.

«Tema muusika paneb ka kehvapoolse filmi elama,» nentis Talvik.

Saates esitab Ewert Sundja laulu «Ball», mis on pärit omal ajal enam kui 20 miljonit vaatajat kogunud filmist «Hukkunud alpinisti hotell».

Liisi Koikson laulab «Detsembrikuumust».

«Ta tahab, et asi oleks absoluutselt täiuslik,» rääkis õpetlane Linnart Mäll. «Aga kuna vigu ei suuda keegi vältida, siis tuleb need panna paika niimoodi, et see paistab täiusena. Ja see Svenil õnnestub.»

Saade «Täna õhtul...» on ETV eetris 17. mail kell 20.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles