Hingehädadest räsitud keha tasakaalustab helimassaaž

Helle Kullerkupp
, Tervistav Stuudio
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muusikaterapeut Malle Mölder ütleb, et helimassaži ajal jääb enamik inimestest tukkuma.
Muusikaterapeut Malle Mölder ütleb, et helimassaži ajal jääb enamik inimestest tukkuma. Foto: Ants Liigus

On väga palju asjaolusid, millega peame arvestama, kui tahame olla tegusad, terved ja elurõõmsad. Paraku ei ole see alati nii lihtne ja tublimatelgi võivad tekkida tagasilöögid. Tähtis on, et pinge, kurnatus või tugev emotsioon ei kestaks liiga kaua.


Kroonilised emotsionaalsed pinged räsivad keha, hinge ja vaimu, sest füüsiline ja psüühiline tasand on omavahel suuremas tööjaotuses, kui arvatagi oskame. Õigem oleks öelda vastupidi: psüühika mõjutab füüsist oluliselt.



Kui emotsionaalne aju on pikka aega pideva pinge all, hakkab ta keha valesti juhtima. Vaja on leida võimalusi, kuidas end aidata. Paralleelselt ravimitega tuleks kasutada alternatiivseid abivahendeid ja järgida tervislikku eluviisi.



Üks meetod, kus stressist räsitud inimest ravitakse tema keha kaudu, on vibroakustiline teraapia.



Kogu keha lõõgastav meetod


Vibroakustiline teraapia on ravi madalsageduslike, 30-120 Hz helidega, kus taustaks kasutatakse inimesele meeldivat muusikat. See on protsess, kus läbi keha mõjutatakse inimese emotsionaalset aju.



Heli võnkesageduse ja lainepikkusega puhastoon jõuab rütmiliste lainetena rakutasandini. Toimub niinimetatud organismi läbiv rakkude süvamassaaž ja lõdvestumine, mille käigus stimuleeritakse kehas (rakkudes) olevad vedelikud (inimorganism sisaldab ligikaudu 70% vett). See intensiivne kogu keha lõõgastav meetod soodustab ainevahetust ning psüühika ja füüsise tasakaalustumist.



Teraapia kõige olulisem osa on madalsageduslik programm, mis on valmistatud nii, et peale raviva toime oleks kehal meeldiv ja mõnus tunne. Siinusheli “kahinat” katab meeldiv muusika. Alaneb lihaspinge, paranevad verevarustus ja ainevahetus, leevenduvad stressinähud jne. See on helimassaaž, mis mõjutab kogu keha rakuni välja.



Uuringud näitavad, et vibroakustiline teraapia laiendab veresooni ja lõõgastab lihaseid, ergutab ainevahetust, soodustab und ja vähendab valusid.



Heli masseerib


Protseduur käib selliselt: inimene lamab voodis, mille alla on monteeritud kuus madalsagedushelisid läbilaskvat kõlarit: kaks säärte ja kaks reite all, üks alaselja- ja üks rindkere all. Helitugevust kõlarites annab reguleerida eraldi rinna-, alaselja- ja jalgade all, kui patsient seda soovib.



Programmid on valmistatud sagedusvahemikus 30-120 Hz. Need helisagedused on paremini tuntavad kui kõrgemad. Heli liigub võimendi kaudu voodi põhja alla paigutatud kõlaritesse ja sealt inimese kehani, kus ta tajub seda helimassaažina.



Üks seanss kestab koos terapeudi vestlusega kuni tunni ja maksab 300 krooni.



Haigusseisundite puhul on soovitav teha esimesed 8-10 protseduuri järjest, et saavutada haigusseisundi leevendumine või kadumine, ja jätkata neli kuni kaheksa korda kuus seisundi stabiliseerimiseks poole aasta jooksul.



Heli kasutamine diagnostikas ja ravis on paljudes maades aktsepteeritud teraapia. Heliravi sellisel kujul pärineb Norrast ja on Eestis kasutusel kaheksakümnendatest aastatest.



Pärnu heliterapeut Malle Mölder, kes varem Pärnu haigla polikliinikus seda teraapiat edukalt koostöös arstidega kasutas, teeb heliravi nüüd Tervistavas Stuudios Pärnus, Pühavaimu 28. Eestis on vibroakustilise teraapia kasutaja ja edasiviijana tuntud doktor Riina Raudsik Jüri tervisekeskusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles