EKADENTS näituse avapauk 1. Mai Galeriis

, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1. Mai Galerii viimaseks näituseks on noorte kuraatorite ja kunstnike ühisnäitus ”Ekadents”, mis haakub 2012. aasta sügisel teravalt esile kerkinud kaasaegse kunsti diskussiooniga.

Näitusel osalevad: Pavel Grebenjuk, Marten Esko, Eldar Jakubov, Siim Ghert Preiman, Henrik Rakitin, rühmitus SUHE, Gregor Taul, Marta Vaarik, Johan Elm ja Sven Parker. Kuraatorid: Marten Esko, Siim Ghert Preiman, Gregor Taul.

"Kuigi kaasaegse kunsti maine ühiskonnas on madal, nopitakse sel väljal rahvusvaheliste tunnustuste, eraraha jätkuva sissevoolu jms. näol üha magusamaid vilju. Kunsti maine ei ole problemaatiline ainult Eestis, sarnases olukorras on kaasaegne kunst üle terve maailma. Seda silmas pidades oleme hüljanud vana ja uue, õige ja vale vastandamise ning naudime kaasaegset kunsti küll mõneti dekadentlikult, kuid siiski sellisena nagu ta on," kuulutab "Ekadents".

Algselt Eesti Kunstiakadeemia kõige ärksamaid tudengitöid esitav Marten Esko, Siim Ghert Preimani ja Gregor Tauli kuraatorinäitus arenes põlvkondlikule keelele toetudes kuraatorite ja kunstnike kollektiivseks platvormiks, kus teosed sündisid ühise mõttetöö viljana ega ole seetõttu ainsale autorile omistatavad.

"Lisaks oleme teosed, mis erineval moel tõlgendavad nimetatud diskussioonis esile kerkinud probleeme, ent suhestuvad vältimatult ka päevapoliitikaga, varustanud selgitavate seinatekstidega. Soovime leida ühise keele kui mitte kõigi, siis vähemalt võimalikult paljude külastajatega. Nii tahame välistada näitusele ning teostele vaid eelarvamustel põhinevate hinnangute andmise," kinnitavad noored.

”Ekadentsi” publikuprogrammi raames toimub galeriis kunstiteoste avalik söömine, mille toimumisajad avaldatakse näituse Facebooki lehel.

Näituse lahtiolekuaegadel on avatud infopunkt, kus on alaliselt kohal vähemalt üks autor, kes vastab korduma kippuvatele küsimustele kaasaegse kunsti vallas.

1. Mai Galerii asub Suur-Karja 23, avatud T-P 12-18

Avatud kuni 28.04

Vaata pildigaleriid avamiselt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles