Sportimine aitab taastada alkoholist kahjustatud aju

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sportimine aitab taastada alkoholist kahjustatud aju
Sportimine aitab taastada alkoholist kahjustatud aju Foto: SCANPIX

USAs Colorado ülikoolis tehtud uuring näitas, et tervisesport aitab alkoholi liigtarbimise korral tekitatud ajukahjustusi parandada.

Uurijate kinnitusel aitab aeroobne sportlik tegevus taastada aju valgeollust, mis on alkoholist kahjustada saanud, edastab Daily Mail.

Varasemad uuringud on paljastanud, et sportimine aitab samuti aeglustada kognitiivsete võimete kahanemist ning ennetada neuroloogilisi negatiivseid muutusi ajus, mida seostatakse vananemise ja mitmete haigustega.

Uus uuring näitas, et kehalised harjutused aitavad ennetada või taastada alkoholist tingitud neuroloogilist kahju.

«Regulaarne aeroobne tegevus aitab kaasa õppimisele, mälule ja enesekontrollile. See käib eriti keskealiste kohta, kes tegelevad regulaarselt spordiga,» selgitas uurija Hollis Karoly.

Ta lisas, et kehaline liikumine kaitseb aju valgeollust, mille kahjustusi seostatakse nii vananemise kui ka haigustega.

Pikaajaline pidev alkoholi tarbimine võib kaasa tuua neuroloogilisi kahjustusi, mis sarnanevad nende kahjustustega, mis tulenevad vananemisest.

Uuringus tehti 60 isikule, kellel oli üsna sarnane aju ning haiguslugu, magnetresonantstomograafia uuring.

Kõikidelt katsealustelt küsiti enne seda nende alkoholi tarbimise kohta, kas nad on alkoholi liigtarbijad olnud ning kas nad teevad sporti.

Teadlasi huvitas, kuidas alkohol ja sport aju mõjutada võivad.

«Uuring paljastas, et alkoholi tarbimine mõjutab valgeollust. Valgeolluse kahjustusi saab aga ennetada ja vähendada spordiga,» selgitas Karoly.

California ülikooli teadlane Susan Tapert lisas, et isikutel, kes tarbivad palju alkoholi ning spordivad vähe, on aju valgeolluse seisund üsna vilets. Need aga, kes küll joovad alkoholi, kuid treenivad regulaarselt, on  valgeolluse seisund märgatavalt parem.

Samas ei ole teada, kui kaugele ulatub sportimise kauslikkus alkoholist tingitud ajukahjustuste ennetamisel ja parandamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles