NASA avastas 1200 valgusaasta kauguselt kaks päikesesüsteemi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus Kepler 62f planeedist, mis meenutab Maad
Kunstniku nägemus Kepler 62f planeedist, mis meenutab Maad Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA teadlased avastasid 1200 valgusaasta kaugusel Maast  kaks päikesesüsteemi, kus on kolm Maa-sarnast planeeti.

Need planeedid on umbes Maa suurused ning tiirlevad ümber oma tähe kaugusel, mis võimaldaks elu teket, kirjutab iltasanomat.fi.

Päikesesüsteemid ja selle planeedid leiti NASA Kepleri kosmoseteleskoobi abil. Avastatud planeetidest kaks meenutavad enim Maad ning võivad olla eluks sobivad.

Avastatud päikesesüsteemid on siiski väiksemad kui meie päikesesüsteem.

Kepler 62 on viie planeediga päikesesüsteem, kuhu kuuluvad planeedid 62b, 62c, 62d, 62e ja 62f.  Neist 62e ja 62f meenutavad enim Maad.

Esimene on pisut soojem, teine aga natuke külmem kui Maa. Nad tiirlevad ümber tähe, mis on meie Päikesest väiksem ja jahedam.

Päikesesüsteemis Kepler 69 on aga kaks planeeti, millest üks 69c on meie Maa sarnane. Teine selle süsteemi planeet on 69b.

Selle süsteemi «Maa» on Kepler 69c, mis on meie planeedist 70 protsenti suurem ning see tiirleb ümber meie Päikese sarnase tähe.

Teadlastel ei ole veel andmeid, millised on nende planeetide omadused. Kepler 69 süsteemi planeetidel kestab aasta 242 päeva, meenutades Veenust, kus aasta kestab 224 päeva.

Meie päikesesüsteemis on kaheksa planeeti, Maa on Päikese poolt vaadatuna kolmas.

Nüüdsed leiud asuvad rohkem kui 1000 valgusaasta kaugusel Lüüra tähtkujus.

Tõenäoliselt ei saada mitte kunagi teada, kas neil planeetidel võib elu olla.

Kosmoseteleskoop Kepler on kosmost uurinud ja eksoplaneete otsinud neli aastat.

Kepleri projekti juht William Borucki sõnas, et mainitud kaks planeeti on kõige tõenäolisemad kandidaadid, kus elu võib olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles