Rootslane jäädvustas, milline on elu 21. sajandi «raudse eesriide» taga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un ja sõjaväelased
Kim Jong-un ja sõjaväelased Foto: SCANPIX

Rootsi fotograafil Björn Bergmanil õnnestus olla Põhja-Koreas üheksa päeva ning jäädvustada sealset elu.

59-aastas mehe fotodelt näeb, mis toimub maailma ühes kõige saladuslikumas riigis, edastab Daily Mail.

Ta jäädvustas nii Põhja-Korea Kimi dünastia riigimeeste harrast kummardamist kui ka pealinnas Pyongyangis asuvat Ryugyongi hotelli, mida ehitati 26 aastat ning avab sellel suvel uksed.

Rootslasel kulus Põhja-Korea viisa saamiseks kaks aastat. Teda sõidutati riigis ringi ametliku turismibussiga, sest omal käel ringi liikumine on seal keelatud.

«Mu lapsed ja sõbrad arvasid, et olen hull, kuna tahan Põhja-Koread külastada. Nad palusid mul seda mitte teha. Vastasin, et ÜRO andmetel on Põhja-Korea üks turvalisimaid riike maailmas. Minu reis sinna oli nii hirmutav, kohutav kui ka suurepärane,» sõnas rootslane.

Bergmani sõnul antakse välismaalastele selles riigis ranged instruktsioonid, mida nad teha ei tohi. Üks neist on, et mitte mingil viisil ei tohi kohalikega suhelda. Hotellist ei tohtinud ilma giidita lahkuda.

Rootslast üllatas seal enim kaheksa reaga maantee, kus liikus vaid paar autot, ülejäänud liiklejad olid jalgratturid ja jalakäijad.

See 160 kilomeetrine maantee ulatub Pyongyangist Lõuna-Korea piirini.

«Kelle jaoks see ehitati, kui vaid ühel protsendil põhjakorealastest on auto?» küsis rootslane.

Bergman lisas, et ta püüdis nii palju fotosid teha kui võimalik. Samas olid valvavad sõjaväelased tema vastu väga ebaviisakad, kui nägid teda pildistamas.

«Mina ja mu kaaslased püüdsime kolm korda omal käel hotellist välja minna ning ümbrust uurida. Kõikidel kordadel tabati meid kiiresti ja juhatati hotelli tagasi,» meenutas fotograaf.

Mehe sõnul jõudsid nad iga kord hotellist vaid kolme meetri kaugusele.

Riigis ringi sõitmise ajal valvasid välismaalasi kolm relvastatud sõjaväelast. Turistidel ei lubatud elu-olu pildistada, ainult monumente. Sellest hoolimata õnnestus rootslasel salaja teha pilte sealsest igapäevaelust.

Bergmani sõnul ei ole ta kindel, kas Põhja-Korea teda enam riiki lubaks kui ta teist korda minna tahaks.

1948. aastal asutatud Põhja-Koreas on võimul kolmas Kimi dünastia esindaja, kelleks on Kim Jong-un. Viimasel ajal on see riik lääneriike ähvardanud nii tuumapommi kui raketikatsetustega.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles