Ametnikud: ristilöömised võivad infektsioone tekitada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filipiinide tervishoiuametnikud hoiatasid: ristilöömine võib teetanust tekitada
Filipiinide tervishoiuametnikud hoiatasid: ristilöömine võib teetanust tekitada Foto: AP / Scanpix

Filipiinide tervishoiuametnikud hoiatasid oma riigi kodanikke, et lihavõteteaegsed ristilöömised ja enesepiitsutamised võivad infektsioone tekitada.

Nad soovitasid enne neid rituaale lasta endale teetanuse ehk kangestuskramptõve vastane süst teha, kirjutab abc.com.

Kagu-Aasias on lihavõtete ajal laialt levinud komme mängida uuesti maha Jeesuse ristilöömine ja piitsutamine. Paljud lasevad ennast risti lüüa ning peksavad ennast nahkpiitsadega.

«Kindlasti tuleks kaitsesüst teha ka siis, kui plaanis on enesepiitsutamine,» seisab ametnike teadaandes.

Samas hoiatati, et kaitsesüstid tuleb teha steriilse süstlanõelaga ning parem, kui süst tehakse haiglas, mitte mõne posija juures.

Filipiinide tervishoiuministri Francisco Duque`i sõnul ei püüa nad inimesi lihavõtete traditsioonide juurest eemale peletada, kuid soovitavad tervise eest rohkem hoolt kanda.

«Loodame, et keegi ei satu pärast pühi haiglasse selle tõttu, et on saanud oma keha vigastamise tõttu infektsiooni,» lisas tervishoiuminister.

Samuti hoiatas ta, et ristilöömisel kasutatavad naelad peavad olema steriilsed.

Varasematel aastatel on olnud mitmeid juhtumeid, kus ristilöödud ja end piitsutanud filipiinlased on haigestunud teetanusse ehk kangestuskramptõppe.

Teetanus on lihaskangestusega kulgev äge nakkushaigus, mida põhjustab bakter Clostridium tetani. Teetanusetekitaja satub pinnasest organismi haava või ebapuhta süstlatorke kaudu ning hakkab tootma mürkainet, mis kahjustab normaalset närvierutuse ülekannet lihastele. Teetanusehaige teistele nakkusohtlik ei ole. Kergematel juhtudel on haigus ravitav, raskematel lõpeb surmaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles