Zooloogid: saba mängib gekode akrobaatikas tähtsat rolli

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geko
Geko Foto: Reuters / Scanpix

USA teadlaste kinnitusel mängib gekode saba nende akrobaatlikul liikumisel sama suurt rolli, kui nende «kleepuvad» jalad.

Zooloogid avastasid, et gekod kasutavad saba viienda jalana libedatel pindadel ronimisel, kirjutab BBC.

 

«Kui aga geko peaks libedalt pinnalt alla kukkuma, siis aitab saba tal jalad ees maanduda,» nentisid zooloogid.

 

Uurijate sõnul on gekod loomade seas ühed parimad ronijad, sest nende jalgade küljes on miljoneid mikroskoopilisi karvu, mis aitab neil erinevatele pindadele kinnituda.

 

«Varasemal ajal arvasime, et gekode ronimis- ja akrobaatikaoskus sõltub ainult nende jalgadest, kuid värske uurimus näitas, et ka saba mängib tähtsat rolli,» lausus uuringu juht Bob Full.

 

Teadlased uurisid gekode akrobaatilise liikumise mitmeid erinevaid nüansse.

 «Kui gekod ronivad libedal pinnal ja kaotavad pinna jalge alt, siis suruvad nad oma saba tugevalt pinnale. Saba hoiab ära nende allakukkumise ja aitab esialgse haarde taastada,» selgitas Full.

 

Teadlase sõnul tegid nad ka katse, tegemaks kindlaks, mis juhtub siis, kui geko on näiteks taimelehe alumisel poolel ja ta kaotab haarde.

 

«Kukkumist alustavad nad selg maa poole, kuid siis teevad sabaga pöörde, mis aitab neil end ümber pöörata ja võtta sisse poosi, nagu nad oleksid lendavad supermanid. Just see võimaldab neil sisalikel jalgadele maanduda,» lausus uurija.

 

Ta jätkas, et näiteks kassid on ka võimelised enda keha õhus ümber pöörama, et nad jalgadele maanduksid, kuid gekod on ainsad, kes selleks saba kasutavad.

 

Enne maandumist liigutavad gekod veelkord saba.

 

«Panime gekod vertikaalsesse tuuletunnelisse. Nägime, et nad suudavad saba abil stabiilselt läbi tunneli liuelda. Kui nad keeravad saba ühele poole, maanduvad nad vasakule, kui teisele poole, siis paremale,» selgitas Full.

 Looduskeskkonnas aitab see sabaga manööverdamine gekodel kindlalt maapinnale jõuda.

Zooloogide arvates võib gekode saba funktsioon inspireerida robotite loojaid.

Gekod (Gekkonidae) on soojades piirkondades elavad väikest kasvu sisalikulised. Sageli elavad ka inimasustustes. Ronivad väga vilkalt  ja osavalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles