Uus supertoiduaine on ahvileivapuu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahvileivapuu vili
Ahvileivapuu vili Foto: Wikipedia.org

Mandri-Euroopas ja Briti saartel on hakatud aina enam sööma ahvileivapuu vilju.

Tegemist on puuviljaga, mis on madala kalorsusega ning teeb naha ilusaks, edastab Daily Mail.

Ahvileivapuu viljades kolm korda rohkem C-vitamiini kui apelsinis.

Samuti on neis viljades palju antioksüdante. Ahvileivapuu viljade maitse meenutab meloni ja ananassi oma.

Neis viljades on ka palju kaltsiumit, tiamiini, kaaliumit ja B6-vitamiini, mis kõik on organismile vajalikud.

Aafrikas on ahvileivapuude viljad valgu allikad. Need sobivad selle tõttu ka taimetoitlastele, kes piimatooteid ei tarbi.

Arstide ja toitumisteadlaste sõnul aitab ahvileivapuu viljades sisalduv kaalium vererõhku alandada.

«Ahvileivapuu viljad on head ka luude tervisele ning seedimisele. Need sisaldavad palju kiudaineid. Polüfenoolid aga aitavad ennetada ateroskleroosi, mõnda tüüpi vähki ning teist tüüpi diabeeti,» selgitasid asjatundjad.

Ahvileivapuu ehk baobab (Adansonia) kuulub lehtpuude perekonda kassinaeriliste sugukonda.

Ahvileivapuude vili on piklik kurgitaoline kupar, mille jahune sisu on söödav.

Puit on pehme ning veerohke. Kuivaperioodil saavad elevandid ahvileivapuust vedelikku.

Ahvileivapuude niin on tugev ja nende koor sisaldab ravitoimega adansoniini.

Perekonda kuulub 8 liiki, mis kasvavad troopilises Aafrikas ja Austraalias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles