Parkla alt paljastusid 1700 aasta vanused skeletid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parkla alt paljastusid 1700 aasta vanused skeletid
Parkla alt paljastusid 1700 aasta vanused skeletid Foto: SCANPIX

Suurbritannias Leicesteris leiti ühe parkla alt 1700 aasta vanune Vana-Rooma surnuaed.

See leiti Leicesteri Newarke ja Oxfordi tänavate ristumiskohas, edastab Live Science.

Arheoloogid avastasid 13 inimjäänust, mis kuulusid erinevas vanuses meestele ja naistele.

Surnud võidi matta sinna millalgi 300. aastal pKr.

Parkimispaikade all võib olla üsna palju suurepäraseid arheoloogilisi leide. Selle aasta veebruaris teatasid Briti arheoloogid, et möödunud aastal Leicesterist endise frantsiskaanlaste kloostri alalt leitud luustik kuulub kuulsale kuningale Richard III.

Möödunud nädalal aga teatati, et Šotimaalt leiti keskaegse rüütli ja tema lähikonna matmispaik. See oli samuti parkla all.

Arheoloogide sõnul leiti juba varem Leicesterist  Vana-Rooma matmispaik, kuid seal oli jälgitud juba kristlikke traditsioone ning lahkunud olid maetud näoga itta ning neil ei olnud hauapanuseid.

«Nüüd leitud 13 skeletti olid erinevast soost ning matmisviisid üsna erinevad. Hauad olid nii ida-lääne kui ka põhja-lõuna suunalised. Haudades oli ka isiklikke esemeid nagu juuksenõelad, sõrmused, vööd ja jalatsid,» selgitas arheoloog John Thomas.

Paganlike traditsioonide kohaselt maetute hauad olid põhja-lõuna suunalised. Surnukehad nendes pool loote asendis. Pea oli eemaldatud ja jalgade juurde pandud. Samuti oli seal kaks potti, milles võis olla söök reisiks teispoolsusesse,» selgitas arheoloog.

Samas oli ka kristlikke traditsioonide kohane haud. Sinna maetu oli näoga ida suunas ning ta kandis vasaku käe sõrmusesõrmes sõrmust. Sõrmusel oli tähis IX, mis olevat varakristlik sümbol ning mis kreeka keeles tähendab Jeesust – Iota-Chi ehk IX.

«See võib olla selle omaniku suhtumise näitajaks,» selgitas Thomas.

Arheoloogi kinnitusel on ka nii-öelda segamatuseid, milles seguneb Vana-Rooma ja kristlikud traditsioonid näidates, milline oli kunagi Leicesteri elanikkond.

Thomase sõnul kõiki skelette uuritakse, tegemaks kindlaks nende vanuse, soo ja võimalusel ka surma põhjuse.

«Võimalik, et luud annavad vihjeid ka selle kohta, mida need isikud sõid ning milline oli nende eluviis,» selgitas asjatundjas.

Leicester asub Kesk-Inglismaal Soari jõe ääres. Elanike arv 2011. aasta seisuga oli 480 000 inimest.

Leicester on Inglismaa üks vanimaid linnasid, mille ajalugu ulatub 2000 aasta taha. Rooma impeeriumi perioodil kandis see nime Ratae Corieltauvorum. Enne roomlaste saabumist Briti saartele oli see kohaliku keldi hõimu Corieltauvi pealinn. Roomlased jõudsid sinna umbes 47. aastal pKr. asutades seal oma fordi.

Ratae Corieltauvorumist sai üks tähtsamaid ja suuremaid linnu Rooma aegses Britannias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles