Paavst kanoniseeris türklaste tapetud itaallased ja kaks Lõuna-Ameerika nunna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus
Paavst Franciscus Foto: SCANPIX

Paavst Franciscus kanoniseeris Vatikanis 813 isikut, kes hukkusid Otomani impeeriumi sõjameeste käe läbi 14. augustil 1480. aastal.

Neil löödi Lõuna-Itaalias Otrantos pead maha, kuna nad ei soovinud astuda islami usku, edastab BBC.

Hukkunutest on teada vaid ühe nimi – Antonio Primaldo.

Olles vaid paar kuud selles ametis, on paavst Franciscus rohkem isikuid pühakuks kuulutanud kui ta eelkäijad.

Otranto märtriteks oli 813 itaallast, kes ei allunud Türgi päritolu vallutajatele. Türklased saatis Euroopat vallutama sultan Mohammed II, kes oli juba vallutanud «teise Rooma» ehk Konstantinoopoli.

Türgi sõjavägi saabus laevadega Otrantosse ning asus linna piirama. Linlased suutsid vastu panna kaks nädalat. Selle ajaga jõudis Napoli kuningas koguda jõude ning takistada Rooma vaenlaste kätte langemist.

Pühakuks kuulutatute seas oli ka kaks Lõuna-Ameerika päritolu nunna – Laura Montoya Colombiast ja Maria Guadalupe Garcia Zavala Mehhikost. Nad mõlemad surid 20. sajandil.

Colombia esimene katoliku pühak, ema Laura Montoya pühendas oma elu põliselanike aitamisele. Mehhiklanna aga aitas tagakiusatud katoliiklasi 1920. aastatel, kui Mehhikos olid segased ajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles