Online-intervjuu: Kerli Kivilaan peab Maia rolli ülevõtmist mõneti keeruliseks

Annika Erg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Tallinn
Põhja-Tallinn Foto: Oliver Moosus

Põhja-Tallinna uus laulja Kerli Kivilaan rääkis Elu24 lugejate küsimustele vastates muu seas sellest, mida ta peab Maia rolli ülevõtmisel kõige keerulisemaks, kuidas ta Põhja-Tallinna poistega läbi saab ja milliseid kommentaare ta on internetis enda kohta lugenud.

Kui kaua oled laulmisega tegelenud?

Nii kaua kui mäletan ehk siis vist juba kahe-kolmeaastasest saadik.

Milline on su lemmik-muusikastiil?

Ühte lemmikut muusikastiili on väga raske välja tuua. Minu playlistis leidub poppi, rokki, hiphoppi aga ka folki.

Kui hästi tunned sa Põhja-Tallinna liikmeid?

Kuna me pole veel väga kaua koos olnud ja muusikat  teinud, siis kindlasti läbi ja lõhki ma veel neid ei tunne, aga mingil määral juba ikka. Avastamisruumi veel on.

Lemmikbänd ja -laulja?

Kuna minu muusikamaitse on nii seinast seina, siis on ka  üksikuid lemmikuid väga keeruline välja tuua. Igas muusikastiilis leidub mõni väga hea tegija. Lemmiklauljate hulka kuuluvad näiteks Jessie J, Joss Stone ja Esperanza Spalding.

Millest tuli mõte liituda Põhja-Tallinna bändiga? Ning mis sind sundis proovima sinnasaamist? :) Edu edaspidiseks! :)

Kuna Põhja-Tallinna muusika on mulle alati sümpatiseerinud ja tekkis selline võimalus, siis ei näinud ma ühtegi põhjust, miks ei peaks proovima.

Milline Põhja-Tallinna laul on vokaalselt kõige raskem ja milline laul on sinu lemmik? Kes on su lemmiklauljad välismaal ja Eestis? Kas kardad Maia kingadesse astuda?

Vokaalselt kõige raskem lugu on ilmselt «Tere tulemast». Välismaa lemmikuim laulja on Jessie J., Eestis on mitmeid lemmikuid, nende hulgas näiteks Lenna ja Liisi Koikson. Eks Maia rolli ülevõtmine on mõneti keeruline, eriti kõik see, mis puutub rahva arvamusse, aga jään lootma, et inimesed harjuvad minuga kiiresti.

Tahad sa kiirelt kuulsaks saada?

Kiirelt kuulsuse saavutamine ei ole kindlasti minu prioriteet.

Kes oli su suurim konkurent? :)

Ilmselt Hanna.

Milline su lemmiklinnaosa Tallinnas on?

Eks ikka Põhja-Tallinn :)

Kas plaanid ka soolokarjääri?

Pigem mitte, bändiga on ju palju mõnusam muusikat teha kui üksinda soleerida.

Miks sa enda juuksed heledaks värvisid, tumedam sobib sulle paremini :).

Maitse asi, aga eks iga inimene vajab vaheldust.

Kas sa arvad, et töö sulle pinda ei hakka käima?

Kui töö ühildub hobiga, siis tõenäosus, et see vastumeelseks muutub, on väga väike.

Mis on sinu jaoks bändiga liitumisel suurim väljakutse?

Ilmselt leppimine sellega, et kõigile ei saa meeldida.  

Ma südamest loodan, et sa laivis laulad ikka puhtamalt kui Maia seda tegi :)! Soovin sulle edu! Ja küsimuseks oleks siis: mida kardad kõige rohkem, mis su elus pärast kuulsasse bändi astumist juhtuda võib?

Kui aus olla, siis otsest hirmu ei ole küll millegi ees. Eks elu muutub kindlasti, see on selge, aga ma usun, et muutused on enamjaolt positiivsed.

Kas tunned väikest pinget ka, et kuidas Põhja-Tallinna fännid sind vastu võtavad? Ja kas Maia asendamine on sulle keeruline?

Ikka on keeruline. Eestlased üldiselt ei harju muutustega väga kiiresti, seetõttu tekitas ka Maia äraminek paljudes meelehärmi. Aga usun, et ma ei asenda niivõrd Maiat, kui tema rolli. Asendamine on üldse kuidagi ajutise varjundiga sõna. Tahaksin kuulajatele südamele panna, et kokkuvõttes jääb ju muusika samaks ja bändis on peale naislaulja veel mitu toredat muusikut ja räpparit, seega ma usun, et naisvokaali vahetumine ei osutu liiga traagiliseks.

Kalle: Kas Sulle meeldib selline muusika, mida Põhja-Tallinn teeb? Arvad, et saad oma lauluoskust hästi sellises bändis demostreerida? Sest tegelikult laulavad/räpivad seal enamus ajast siiski poisid.

Jah, päris kindlasti mulle meeldib Põhja-Tallinna muusika. Vastasel juhul oleks mul üsna keeruline seal  laulda. Ma usun, et saan oma lauluoskust kenasti demonstreerida. Kuna naisvokaali osad lauludes on võrdlemisi lühikesed, siis tuleb lihtsalt selle lühikese fraasi jooksul endast kõik anda ja end rohkem meeldejäävaks teha.

Kas tahad olla maailmakuulus või siis lihtsalt tavaline Eesti laulja?

Usun, et need kaks - maailmakuulus/tavaline Eesti laulja - ei vastandu omavahel. Saab olla ka eriline Eesti laulja ja just selle poole ma püüdlengi :)

Kas bändi tegemine ülikooli ei hakka segama?

Mingil määral mõjutab bänditegemine õppimist kindlasti, kuna aega kooliasjadega tegelemiseks on vähem. Aga usun, et kui olen tubli ja planeerin oma aega, saan kõigega hakkama.

Kats: Üks naine teise kohta vist nii üldiselt ei ütle aga, lummav tüdruk! Tahan soovida palju edu ja jaksu :)

Aitäh!

Kati: Tere Kerli! Siin ilmselt bändi kohta palju küsimusi. Mina küsiks, et kas sulle meeldib Viljandis elada ja kas Sa hakkad nüüd  rohkem aega Tallinnas kui Viljandis veetma? Ise elan ka muidu Viljandis :)

Jah, Viljandi on väga mõnus linn ja mulle väga meeldib siin elada, kuigi tuleb tõdeda, et Tallinnas tuleb nüüd tõesti varasemast rohkem hakata aega veetma.

Mirjam: Kuidas ennast vormis hoiad ja mis on Sinu peamised ilunipid? Kas meigid ennast palju?

Minu peamiseks vormishoidmise nipiks on kõndimine - olen harjunud jala käima, selle asemel, et auto või bussiga linnas sees sõita. Mulle meeldib enda eest hoolitseda ja nagu iga naisterahvas, siis tahan ka mina alati hea välja näha. Seega nii palju võib öelda küll, et väga sageli mind kodust täiesti meigivabalt lahkumast ei näe, aga üle ma sellega ka kunagi ei pinguta. Arvan, et loomulik on ilus.

Meelis: Arvad, et saad hakkama Põhja-Tallinnas? Vokaal on madal või kõrge?

Olen kindel, et saan. Vokaal on üllatavalt kombel täiesti paras - ei madal ega kõrge.

Kas sa proovid asendada Maiat või teed need laulud enda omaks?

Kindlasti ei taha ma olla Maia asemik või üritada olla tema sarnane. Eesmärk on ikka lisada lugudesse mingit oma nišši.

Teve: Mis tunne sind valdas kui said teada et just SINA oled uus Põhja-Tallinna laulja?

Ikka rõõm, rõõm ja rõõm. :)

Mimmu: Oled rahul hetkese kuulsusega? Kas ei hakka hiljem kahetsema oma valikut?

Olen ikka rahul. Kui saan olla aktiivselt tegutsev muusik ja teha head muusikat ning sellega kaasneb kuulsus, siis ma ei näe küll probleemi. See ei ole ju halva maiguga kuulsus, seega oma valikut ma kindlasti ei kahetse.

Mette: Hei! Minult tuleb kohe mitu küsimust :)

Kas oled oma välimusega rahul? Olen küll.

Kas võimaluse korral teeksid mõne iluopi - muudaksid end kuidagi? Kui jah, siis mida teha laseksid? Iluoperatsioonide pooldaja ma ei ole. Mulle tundub, et inimesed lähevad kohati liiale, selleks et iga hinna eest vastata mingitele ühiskonna poolt loodud standarditele ja stereotüüpidele. Iga inimene on omamoodi ilus ja tuleks aktsepteerida seda, mis looduse poolt antud on.

Kas oled mõjutatud teiste inimeste arvamustest või normidest-tavadest? Inimeste arvamus mõjutab mind kindlasti nii positiivselt kui ka negatiivselt. Ma ei usu, et on olemas inimest, keda teiste arvamus üldse ei kõigutaks - selleks peaks endaga ikka väga rahul olema. Teisest küljest on sisuline kriitika alati teretulnud, see aitab näha neid vigu, mida ise muidu ei näeks.

Lauljaamet ei toida kõiki. Vaid väga edukana saad elu lõpuni laulja olla. Kui juhtub nii, et sul ei ole võimalik pikalt laulmisega ära elatuda, siis millist elukutset omandaksid? Kus töötaksid? Kõike hääd ja oled tubli! Kuna ma õpin ülikoolis riigiteadusi, siis tõenäoliselt oleks mu tulevane elukutse ka selle valdkonnaga seotud.

Kui suur on sinu nö kriitika taluvus ning kui tihti loed enda kohta käivad kommentaare? Teatavasti käib iga avaliku tegevusega kaasas paratamatult ja alati ka kriitika. Osa kriitikast on õigustatud, osa kindlasti aga tuleb kadedusest jne. Sellest tulenevalt siis ka minu küsimus.

Ma olen võrdlemisi emotsionaalne inimene, seega kriitika mind mingil määral ikka mõjutab. Nii palju kui olen   jõudnud kommentaare sirvida, olen märganud, et kommentaariumides käib kolme sorti inimesi: Ühed on need, kes kirjutavad positiivseid ja julgustavaid kommentaare, kuigi olen täheldanud, et isegi kui inimesed mõtlevad head, siis nad ei kipu seda väga kusagile kirjutama. Teised on need, kes teevad sisulist kriitikat, millest võiks ka pikemas perspektiivis abi olla. Ja kolmandad on need, kes on elus/inimestes/iseendas pettunud ja lahmivad lihtsalt niisama, et ka teistes samasugust tunnet tekitada.

Mis sa arvad, kui raske saab olema Maia varjust välja tulemine? Paljud on öelnud, et Põhja Tallinna bändist tegigi hea bändi just Maia ning ilma Maiata ei ole bänd enam see või isegi ei ole enam bändil mõtet.

Maia ja Põhja-Tallinna vahele ei saa kirjutada võrdusmärki. Igaüks, kes on vähegi muusikaga kursis, saab aru, et üks naisvokaal ei moodusta kogu bändi, vaid pigem annab bändile midagi juurde, seda enam kui peale naisvokaali on bändis veel kuus muusikut. Seega ma usun, et meie bändil kindlasti on veel mõte ja sõnum, mida muusika kaudu rahvale edasi anda, hoolimata sellest, et on toimunud koosseisu muutus. Kui vaadata asja helgemast küljest, siis on lauljavahetus nii bändi kui ka rahva jaoks värskendus või restart. Aktsepteerige kergemini muutuseid, need ei ole alati nii negatiivsed kui nad algul tunduda võivad :)

Mari.T: Kuidas on olla tunne ainuke PTLN-bändi naine meeste kõrval? On nad sind nn omaks võtnud? :) Kõike head sulle :)

Ainuke bändi naine olla on täitsa tore. Poistega on ju suhtlus mõnevõrra teistmoodi kui tüdrukutega, viimastega tekib ikka aeg-ajalt teatavaid pingeid rohkem. Ja võib-olla ainuke tüdruk bändis on olla ka selles mõttes hea, et olen ikkagi nõrgema soo esindaja ja mind hoitakse rohkem :) Igatahes tundub, et mind on omaks võetud küll.

Katrin: Kuidas sa üldse lauljaks said? Kas sa oled laulmist õppinud ka? Kas sind segab, kui sinu kohta kirjutatakse eksvaniljaninja laulja õde?

Jah, olen laulmist õppinud Viljandi laulustuudios. See «eksvanillaninja õde Kerli» tiitel häirib mind küll. Ma leian, et igal inimesel on oma identiteet ja nimi. Sama hästi olen ma oma ema-isa tütar ja oma vennale õde. Minu sugulussidemed ei defineeri mind.

Kas oled mõttega kuulanud või lugenud mõne Põhja-Tallinna laulu teksti; näiteks «Lähen ja tulen»? Kuidas poiste räpitekstist aru said ja mis mõtet see laul sinu arusaama järgi kannab?

Olen kõiki Põhja-Tallinna lugusid mõttega kuulanud. Minu arvates räppmuusika eesmärk ongi see, et inimesed loo sõnumit võimalikult täpselt tabaksid. «Lähen ja tulen» puhul on peamõte see, et kõik on muutuv ja kaduv. Vahel võiks olla nii, et pärast eemalolekut on asjad ikka nii nagu nad enne olid.

Lp: Mis sina arvad sellest, et «Tulen ja lähen» on maha tehtud loost «Chuck Mangione - Love The Feelin» ja «Meil On Aega Veel» on tehtud maha loost «Pachelbel - Canon In D Major». Õigem oleks öeldud remiksitud mitte maha tehtud. Ja lisaks veel «Põhja Tallinn - Tere Tulemast» on loost «Harold Melvin and The Blue Notes -Satisfaction Guaranteed». Kas uus singel tuleb ka kellegi teiste lugudest sämpeldatud taustadega või annate seekord endast kõik? Bänd on teil ju olemas.

Esiteks on loo nimi «Lähen ja tulen». Teiseks, muusikud saavad sageli inspiratsiooni teiste muusikute lugudest. Kui lugu ei ole üks-ühele maha tehtud, siis ma ei näe mitte mingisugust probleemi. Maailmas on nii palju muusikat loodud, et kui tulla mingi oma loo või meloodiakäiguga välja, siis võib kindlalt öelda, et kusagil juba on midagi sarnast tehtud. Inimesed võiksid muusikat nautida, mitte paaniliselt mõelda, mis loos sama harmooniat kasutatakse või kes kelle pealt midagi maha viksinud on. Ja kas vana asi uues kuues ei ole just pigem positiivne nähtus?

Kendra: Minu küsimused on Sulle sellised:

1) Miks otsustasid sellele kohale kandideerida? Sest ma tundsin, et mul ei ole midagi kaotada ja muusikuna tegutsemine on olnud minu suur soov.

2) Kui kaua õppisid klaverit? Lisapillina paar aastat.

3) Kas tegeled ainult muusikaga? Hetkel käin ka ülikoolis riigiteaduste bakalaureusekraadi omandamas.

4) Mis tähtkujus Sa oled? :-) Ambur.

5) Milline Põhja-Tallinna laul meeldib Sulle kõige rohkem? Suuri lemmikuid on kaks: «Nii lihtsalt ei saa» ja «Kuula mind ära».

Kas seal on mõni liige, kes meeldib sulle väga?

Tegelikult jah. Neid on lausa kuus: Jaanus, Kenneth, Risto, Meelik, Robert ja Eric :)

Kersti: Kust tuli idee proovida minna castingule? Kui keegi teine tahaks midagi sellist proovida, siis millist nõu annaksid?

Kuna ma ei olnud pikka aega aktiivselt muusikaga tegelenud, siis puudus mul ka muusikaline väljund. Ja mis seal salata - ma tundsin sellest puudust. Soovituseks niipalju, et sellistest nö castingutest ei ole kunagi midagi kaotada, küll aga on võita palju.

Kelle süü see oli et Põhja-Tallinn Eurovisiooni konkursis nii haledalt põrus? Arvestades just, et nad olid hiljuti pooled kohalikud muusikaauhinnad sama looga võitnud. Kas Ehala või Länik?

Vaevalt, et see nüüd konkreetselt kellegi süü on ja kindlasti ei olnud tegemist haledalt põrumisega, bänd saavutas ju lõppkokkuvõttes kuuenda koha ja see on väga hea tulemus. Kindlalt Ehala. «Õrn, armas, õrn» on imeilus.

Hääle kohta ei oska kommenteerida, aga sinu imago sobib bändiga rohkem kui eelmine solist. Kas sa ise arvad, et sobid bändi hästi ja kuidas uue elustiiliga kohanemine läinud on?

Usun, et sobin hästi küll. Eks oluline on ikka ise ennast hästi tunda. Uus elustiil on küllaltki kiire, aga samas ei ole ma kunagi selline passija-tüüp olnud, mulle meeldib kui koguaeg on tegevust.

Lauren: Arvad Sa, et sa oled sobiv Põhja-Tallinna uueks lauljaks ja lähed inimestele kiirelt peale? Omalt poolt võin öelda, et mulle väga meeldib su hääl, aga tundud veidike ülbe. See ülbus oli ka Maial ja see on  põhjus, miks ta mulle ja paljudele veel, üldse peale ei läinud. Aga ma olen kindel, et sa arened veelgi ja Põhja-Tallin muutub veelgi paremaks. Edu! :)

Jah, ma arvan küll, et sobin. Kindlasti ei tohiks mind ülbeks pidada. Olen tajunud, et vahel jätan endast inimestele sellise mulje, kuna ma ei naerata piisavalt tihti ja ei kipu kohe inimestega liialt lähedaseks saama. Aga parandan ennast selles osas kindlasti.

Kui pikk Sa oled? Muidu jõudu ja jaksu, kuulasin teie uut singlit ja Sa ei jää Maiale sugugi alla :) 168 cm.

Kas see jaanipäevamuusika, mida nad ise räpiks nimetavad, meeldib sulle? Miks Meie Mehe lauljaks ei lähe, nad teevad sama muusikat ja on kõvasti tuntumad?

Su küsimus juba sisaldab kohatut võrdlust ja negatiivset hinnangut, seega ma ei näe enam põhjust sellele pikemalt vastamiseks.

Santos: Mul küsimust pole aga soovin, et sa annaks endast 110 protsenti ja teeks selle bande nimega ajalugu.

Aitäh, püüan su soovi täide viia!

Kärt: Kas kõik bändi liikmed on päriselt pärit Põhja-Tallinnast?

Pillimehed ei ole ja mina ka mitte. Ülejäänud on küll.

Võtad need kõrgemad noodid välja ikka? Või mis on sinu trump kontsert-showdel?

Võtan ikka :) Oma trumbiks pean oskust laulda laivis puhtalt ja täpselt. Tahan, et inimestes ei tekiks live-show'del tunnet, et neid on petetud, kuna plaadil kõlab lugu paremini. Ka laivis peab lugu olema samaväärne ja veel paremgi - selle nimel teen ma ka tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles