Uuring: jahedas kliimas elavad linnud laulavad meloodilisemalt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: jahedas kliimas elavad linnud laulavad  meloodilisemalt
Uuring: jahedas kliimas elavad linnud laulavad meloodilisemalt Foto: SCANPIX

USA Põhja-Carolina evolutsioonilise sünteesi keskuse teadlaste sõnul laulavad jahedas kliimas elavad linnud meloodilisemalt.

Uurijate sõnul on karmi kliimaga, pikkade talvede ja paljude sademetega aladel elavate lindude laul meloodilisem soojematel aladel elavate lindude laulust, kirjutab The Telegraph.

«Põhjapoolsed linnud elavad karmimas kliimas ning selle tõttu nad peavad potentsiaalsete partnerite ligimeelitamiseks rohkem pingutama,» selgitasid linnu-uurijad.

Teadlased jätkasid, et karmimas kliimas elavad emaslinnud on samas partnerite valikul valivamad.

«Kliima on see, mis sunnib isaseid end rohkem tõestama,» nentisid uurijad.

Uurijate sõnul oli neile üllatuseks, et kliima ja linnulaulu vahel on tugev seos.

Linnulaulu uuriti arvuti abil, eristades neist erinevad osad. Uuringusse kaasati ka temperatuurid ja kliima kohta käivad andmed.

Uurijad avastasid, et karmima kliimaga ja rohkete sademetega paikades on lindude laul meloodilisem ja linnud pingutavad rohkem.

«Kui kliima on ettearvamatu, siis peavad isaslinnud partneri leidmisel rohkem pingutama. Emased on samas aga valivamad, kellega järglasi saada,» tegid teadlased kokkuvõtte.

Teadlased lisasid, et kliima mõjutab lindude järglaste saamist ja populatsiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles