Miks egiptlased lõpetasid püramiidide ehitamise?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaarao Snofru püramiid
Vaarao Snofru püramiid Foto: Wikipedia.org

Briti ehitusinsener, kes on uurinud vana-Egiptuse püramiide, leidis enda arvates põhjuse, miks egiptlased püramiidide ehitamise lõpetasid.

Endine mereväelane Peter James, kes asutas insenerifirma Cintec, on veendunud, et põhjuseks olid temperatuurikõikumised, kirjutab Huffington Post.

Ta jõudis sellisele järeldusele uurides vaarao Snofru püramiidi, mis on viltune. See püramiid rajati umbes 2600. aastal eKr.

See püramiid on aastatuhandete jooksul üsna kannatada saanud nii kliima kui inimkäte tõttu.

Varem arvati, et püramiidi katnud heledad ja siledad lubjakiviplaadid viisid minema röövlid. James on aga veendunud, et röövlite jaoks oleks selline vargus olnud eluohtlik ning võinud lõppeda surmaga.

«See on minu arvamus, et Snofru püramiidi kui ka teisi püramiide mõjutas külma ja sooja vaheldumine. Viltusel püramiidil on natuke alles esialgset pragunenud kattekihti, mis on tõendiks,» selgitas insener.

James rõhutas, et Egiptuse kõrbealal on väga suured temperatuurikõikumised, mis võisid põhjustada püramiidi ehituskivide laienemise ja kokkutõmbumise, tekitades mõrad ning lõpuks lagunemise.

Insener lisas, et kui Vana-Egiptuse ehitusmeetodid muutusid keerulisemaks, siis kahanesid ehitusmaterjalide vahel olevad vahed, jättes kivide termilisele muutumisele aina vähem ruumi ning kiirendades lagunemist.

Lõpuks ilmnesid temperatuurikõikumistest tekkinud kahjustused silmnähtavaks ning egiptlased lõpetasid püramiidide ehitamise, hakates surnud vaaraosid ja teisi kõrgeid riigitegelasi matma Kuningate ja Kuningannade Orgu rajatud hauakambritesse.

James siiski rõhutas, et see on teooria, mitte tõestatud fakt. Samas on ta aga veendunud, et temperatuurikõikumised mängisid püramiidide lagunemisel kui ka nende ehitamisest loobumisel rolli.

Jamesi teooria võib olla vastus, mida on otsitud aastaid.

Vanim Egiptuse püramiid on astmikpüramiid, mille lasi ehitada vaarao Džoser umbes 2630 eKr. Vana-Egiptuses ehitati püramiide mitusada aastat. Viimase püramiidi lasi püstitada vaarao Pepi II, kes suri 2184 eKr.

Varem on välja pakutud, et egiptlased lõpetasid püramiidide ehitamise, kuna nende rajamine oli väga kulukas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles