Muusikat ja nalja arhiivisügavusest

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelelahutussaade «Rütmiralli»
Meelelahutussaade «Rütmiralli» Foto: arhiiv

Rahvusringhääling on otsustanud teleprogrammi ETV2 suvisele kavale mõeldes tuulutada oma rikkalikku arhiivi ning tuua vaatajate ette rohkesti muusikat ja huumorit aastatest 1980—2000.


Eesti Rahvusringhäälingu juhatuse liikme Hanno Tombergi sõnul jõuavad pärast pikki aastaid taas eetrisse näiteks vanade telekalade Vahur Kersna ja Ivar Vigla karjääri algusaastail valminud saated «Jah! Show» ja «Wigla show».



Kahjuks pole arhiivis säilinud nende kahe esimest suurt ühist teleprojekti «Noortestuudio pärastlõuna», mis 1980. aastate lõpul meelitas oma noortepärase stiili ja välismaiste muusikavideotega keset pühapäeva teleri ette hordide kaupa noori.



Saatuslikuks sai ruumipuudus


«Noortestuudio pärastlõuna» pole kahjuks ainus tolleaegne noortesaade, mis on igavikku kadunud. Samuti pole meil enam võimalust üle vaadata näiteks «Rock Offi» ja Eesti-Läti-Leedu ühist videote võistlust «Muuvimats».



Ka hulk sketšisarja «Kitsas king» osi on jäädavalt kadunud. Sarja ühe eestvedaja ja stsenaristi Hardi Volmeri jutu järgi on selle põhjus omaaegne lintide nappus: paljud saated lindistati lihtsalt uue materjaliga üle.



«Minu teada on enamik «Kitsa kinga» saateid kaduma läinud — enamasti näidatakse korduses vaid kolme-nelja saadet,» rääkis ta.



Samas tundis Volmer heameelt, et suurem osa muusikavideoid on säilinud. «Ju siis peeti neid tähtsamaks,» nentis ta.



Muusikat säilitati ohtralt


Hanno Tombergi kinnitusel ongi ETV arhiivis kõige paremini säilinud muusikasaated ja nende hulgast valikut teha on üpris raske.



«Valisime sellesse suvesse need, milles näeme nüüdki laval esinevaid staare 10—20 aastat nooremana,» selgitas ta kava koostamise põhimõtteid ning lubas, et kõik, mis sellesse valikusse sattus, jõuab ekraanile.



Nii on Tombergi sõnul juuli lõpul eetris ka vähemalt üks 1989. aastal salvestatud saade sarjast «POP tipp».



Eesti pop- ja rokkmuusika ajaloos tähtsal kohal oleva lauluvõistluse lauludest jõudsid vaatajate ja kuulajate ette sellised hitid nagu P3 «Trooja vari», Singer Vingeri «Mina pean sambat tantsida saama» ja Seitsmenda Meele «Salaja».



Muusikavalikust pakuvad Tombergi lootust mööda äratundmisrõõmu saated «POP 81» ja «POP 84», samuti «Rütmiralli» aasta­vahetustest 1985-1986 ja 1986-1987.



«Teleekraanile jõuavad kõik tuntumad poppsolistid ja -ansamblid nii kaheksakümnendatest kui üheksakümnendatest aastatest,» lubas ta.



Muusikasaadetest ilmub taas vaatajate ette ka «Estraaditähestik», milles näidatakse valikut alates Arne Oidist ja Uno Naissoost ning lõpetades Jaak Joala ja Tõnis Mägiga. Samuti näeb eesti biitmuusika ajaloost rääkivat saatesarja «Kuldne kuuskümmend».



«M-klubist» «Esto-TV-ni»


Laupäevad on suvel ETV2-s planeeritud naljapäevadeks. Siis saab uuesti näha «M-klubi» ning «Kreisiraadio» ja «Esto-TV» saateid. Juuni teisest nädalast alustatakse «Kitsa kinga» alles olevate osade näitamist.



«Esmalt tulevad eetrisse ««Kitsa kinga» laulud» ja pärast seda jätkame sketšisaadetega,» kõneles Hanno Tomberg.



Kolmapäeviti oodatakse telerite ette nooremaid vaatajaid: siis on kavas «7 vapra» kontserdid ja valik sarjas «ETV Live» viimasel kümnel aastal ülesvõetud kontserte. Samal õhtul antakse eetrisse Balti filmi- ja meediakooli tudengite töid ning ETV arhiivis leiduvaid pedagoogikaülikooli režiiosakonna noorte lühifilme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles