Rokilegend Kiss maandub Riias

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raskeroki legend Kiss annab Baltikumi ainsa kontserdi naaberriigis Lätis.
Raskeroki legend Kiss annab Baltikumi ainsa kontserdi naaberriigis Lätis. Foto: AP / Scanpix

Pärast enam kui kolm dekaadi kestnud ootamist on nad päral. Tulevad peaaegu koduõuele. Kes muu kui Kiss. Tõsi, seekord läheb nende kontserttrajektoor Eestist mööda. Kuid õige rokisõbra jaoks on matk Riiga ju köömes.

Kissi veidi laiutavat loosungit «You Wanted The Best. You Got The Best. The Hottest Band In The World!» teab iga raskema rokiga kursis olev. Sellise uhkeldava kiidukõnega on ligi kümme viimast aastat Kiss kõiki oma live-esinemisi alustanud.

Kusjuures muigamiseks pole põhjust, sest just parimat, vähemalt rokimaailmas show’ mõttes, nad ka pakuvad. «Planeedi parim rock’n’roll-esitus» on ülivõrdes öeldud.

Olles ise neid kahel korral näinud, ütlen häbematult, kuid kindlalt, et ei saa nende vastu laval ei Rammstein, ei Metallica, ei Aerosmith. Ainsad bändid, kes korraliku non-stop rokietendusega Kissiga konkureerida võiksid, oleks ehk Pink Floyd ja Iron Maiden. Kõik.

Ütlete, et muusika on tähtsam kui show. Õige. Kuid õnneks on Kissi repertuaarist vähemalt kolmandik palasid (raske)rokiklassika, teine kolmandik lihtsalt mõnus kuulamine ja ülejäänugi aktsepteeritav.

Lavashow’s ei pettu keegi

Ning loomulikult lähevad nad playlist’is kindla peale välja. Enam kui kindel, et kaasatakse ports aegumatuid lugusid, nagu «Detroit Rock City», «Deu­ce», «God Of Thun­der» ja bestsellerballaade, nagu «I Was Made For Loving You».

Kuid sinna vahele oskab Kiss osavasti sööta teinekord sugugi mitte halvemat, kuid ometi vähem tuntud materjali, mille kuulmislootuses õige fänn taas (mõni ehk kümnendat jne korda) ikka ja jälle tagasi läheb. Ega pettu kunagi.

Kuigi «ametlikult» pandi Kissile alus 1972. aastal bassist/laulja Gene Simmonsi («maailma pikima keelega», ehtne naistekütt) ja kitarrist/laulja Paul Stanley poolt, peavad nad oma sünniaastaks aastat 1973, mil tuldi esimest korda lavale ühes New Yorgi linnaosas Queensis asuvas klubis. Esimene kord, nagu ka karjääri alguspäevad, eriti roosilised polnud. Kiss teenis kähku lõbusa hüüdnime «Heavy Metal Beatles», kuid nende esimesele klubikontserdile tuli vaid neli inimest.

Alles nende kolmas album «Dressed To Kill» (1975) ja esimene kontsertalbum «Alive!» (1975) põhjustasid Kissi-hüsteeria. «Destroyer» (1976) tekitas tõelise kaose nii USAs, Euroopas kui Jaapaniski.

«Tööriided» tegid kuulsaks

Õnneks imbus nende kauamängivaid vähesel määral raudse eesriide taha, isegi tollases Nõukogude Liidus oli Kiss alates 70ndate teisest poolest kõva sõna. Lindistused levisid ja töörahva endised lemmikud Pesnjarõ, Muslim Magomajev ja punaorkestrite sirgeldused lendasid prügikasti…

Kaheksakümnendatest väärivad esiletõstmist «Asylum», mille kohta naljatamisi on öeldud, et «kõik laulud seal räägivad seksist, ja kui tegelikult ei räägi, siis kõlavad ikka nii, nagu oleks seksiga tegu».

Ning «Crazy Nights», millelt pärit singel «Crazy Crazy Nights», põrutas kiirelt briti edetabelis kolmandaks, ja positiivse sõnumiga ballaadil «Reason To Live» on tuju tõstmise koha pealt lausa imevõime.

Üheksakümnendatest tasub ära märkida «Revenge». Ühed ütlevad, et hea nostalgiareis, kuid tegelikult päris raju ja kaasaegse saundiga. Kas või «Unholy», mida senini laval esitatakse.

Kissi populaarsusele ja salapärale aitasid kaasa spetsiaalsed näomaalingud ja «tööriided» – ümber keha liibuvad nahk, lateks ja spandex-riided, hiiglaslikud platvormsaapad. Gene Simmons oma «ogadega» kostüümis on kõige hirmuäratavam, lisaks meeldib talle kontserdi       ajal «põleva mõõgaga» ringi käia, tuld puhuda ja suust verd pritsida.

Jaapanipärased mustvalged näomaalingud on igal mehel erinevad, ilma nendeta ei antud ka pressikonverentse, ei paljastatud mitte kunagi oma õiget nägu. Maalingud pesti maha alles 1983. aastal, kuid pärast 90ndate teisel poolel toimunud originaalkoosseisu taasühinemist on näod jälle värvikihiga kaetud.

Kissi Euroopa turnee

• Austatud ja kardetud – Nõukogude ajal figureeriti nn keelatud bändide nimekirjas – Kiss annab kontserdi 22. mail Riia Arenal. 31. märtsil tuleb  kolmes Balti riigis müügile 11 900 piletit.
• Uus maailmaturnee kannab nime «KISS Alive/35» – tähistatakse oma tegevuse 35ndat aastat. Vaatemäng tuleb kolossaalsemast kolossaalsem.
• Kontserdi korraldaja on BDG koostöös Live Nationiga.
• Kissilt on ilmunud enam kui paarkümmend stuudioalbumit, bänd on müünud üle 85 miljoni plaadi ja tasku pistnud üüratu arvu kuldplaate.

Allikas: Ülo Külm

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles