Eesti parim sommeljee 2013 on Kristjan Markii

, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Markii
Kristjan Markii Foto: MTÜ Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon

Neljapäeval, 23.mail, toimus Estonia Talveaias Acqua Panna ja S.Pellegrino esitlevad: Eesti Parim Sommeljee 2013. Eesti meistriks tuli Kristjan Markii restoranist Balthasar. Eesti esindajana võtab seekorne võitja osa Euroopa meistrivõistlustest San Remos.

Finaalis võistlesid veel Karel Veski AS Liviko’st, Igor Sööt Baltic Pack EST AS ja Kristina Ratso Helsingi restoranist Chez Dominique. Teiseks võistles ennast Karel Veski ja kolmanda koha vääriliseks osutus Kristina Ratso.

Väikeses finaalis, ehk kohtadele viis kuni kaheksa, tuli samuti võistelda, seekord šampanja täpsusvalamises. Sinna võistlesid ennast eelvooru põhjal Svetlana Vavulina AS Kiil & Ko’st, Oskar Pihlik restoranist Leib, Resto ja Aed, Tarvo Sarapuu restoranist Tchaikovsky ja Kalle Müller Tartu vinoteegist Reserva. Parimaks ja seega viienda koha vääriliseks osutus siin Tarvo Sarapuu.

Ülejäänud võistlejad, kes finaali ei pääsenud, kuid siiski oma teadmised proovile panid olid Hele-Riin Kivini Hansaliin OÜ-st, Hannes Aedla AS Prike’st, Urmas Linnamägi Veinipööningult, Vitali Kus restoranist Lusikas ning juunior-sommeljeed Peep Moorast ESA-st ja Marko Mägi Veinipööningult. Kokku oli seekord võistlejaid 15.

Rahvusvahelise žürii tööd juhtis hr. Giuseppe Vaccarini Itaaliast, kes on sommeljeede maailmameister aastast 1978. Žürii välisliikmeteks olid veel Poola Sommeljeede Assotsiatsiooni president hr. Piotr Kamecki, Rumeenia Sommeljeede Assotsiatsiooni president hr. Virgil Dumitrascu ja Läti Sommeljeede Assotsiatsiooni esindaja hr. Marcis Mitrevics.

Eestit esindasid žüriis mitmekordsed Eesti ja Balti meistrivõistluste võitja hr. Kristjan Peäske restoranist Leib, Resto ja Aed ning hr. Urvo Ugandi Liviko AS ja Svensky Kaubanduse peasommeljee hr. Indrek Poolak ning Tervis Spa sommeljee hr Aivar Vipper.

Võistluste esimeses voorus, mis toimus sama päeva hommikul, kirjeldasid osavõtjad pimedegustatsioonil punast ja valget veini, vastasid kirjalikult 49 küsimusele, tuvastasid pimedegustatsioonil 5 erinevat jooki ja soovitasid etteantud menüü juurde jooke. Finaali pääsejad pakkusid vahuveini, dekanteerisid valget veini, pidid valima veini või õlle juustusuupiste juurde, näitasid teadmisi S.Pellegrino vee äratundmisel ja lahendasid üllatusülesandeid.

Eesti parima sommeljee võistlus toimusid juba kolmeteistkümnendat korda. Seekordne võistluste peasponsor oli Svensky Kaubanduse AS. Võistlusi korraldab Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon.

Korraldaja:

MTÜ Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles