Kaheksa-aastane poiss on dementne

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaheksa-aastane poiss on dementne
Kaheksa-aastane poiss on dementne Foto: SCANPIX

Briti arste üllatas laps, kellel avastati, et ta põeb haruldast, dementsust põhjustavat haigust.

Praegu kaheksa-aastane Ben Scott põeb haruldast haigust – Niemann-Picki tõbe, kirjutab The Telegraph.

Niemann-Picki tõbi on väga harva esinev pärilik, haigus, mis mõjutab rasvade ainevahetust organismis. Selle haiguse puhul ladestub ajurakkudesse ja mujale organismi rasvaineid glükosfingolipiide.

Haiguse sümptomiteks on koordinatsioonivõime halvenemine, silmaliigutuste häired, arengupeetus, neelamisraskused, krambid ja õppimisraskused. Haigus põhjustab dementsust ning võib lõppeda surmaga enne täiskasvanuikka jõudmist.

Niemann-Picki tõvele ei ole veel ravi leitud.

Lapse vanemate sõnul näitab nende poja tervis halvenemise märke ja mõnikord ei tunne lapse neid enam ära.

«Ma ei tea, mis minu jaoks on kurvastavam, kas see, et Ben sureb  või see, et ta haigus on arenenud niikaugele, et ta ei tunne mind enam ära. Ma kardan seda päeva, kui ta enam ei naerata ega reageeri mitte millelegi,» sõnas ema Lyndsay Scott.

Beni  isa Andrew Scott lisas, et nad panid poja kolme aastaselt lasteaeda, kuid laps ei saanud seal hakkama. Siis hakkasid nad kahtlustama, et tal võib midagi viga olla.

Arstid ei leidnud alguses, mis Benil viga on. Pandi mitmeid erinevaid diagnoose ning talle tehti isegi operatsioon.

Lõpuks, kui Ben oli saanud kuueaastaseks, avastasid Bristoli lastehaigla arstid, et poiss põeb haruldast Niemann-Picki tõbe.

Alates möödunud aasta augustist ei ole ta enam võimeline ilma abita liikuma ning ta kaotas kõnevõime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles