Seitse ebatavalist ametit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töö
Töö Foto: SCANPIX

Kas oled kuulnud seksiuurijast, maolüpsjast või väljaheidete uurijast?

Maailmas on ameteid, mis panevad kulme kergitama, edastab Live Science.

Ilutulestiku keemik

Inimestele meeldivad suured ilutulestikud, kuid samas ei teata kuigi palju, kes on nende välja mõtlejad ja valmistajad. Ilutulestikurakettide koostis valmib keemikute käe all. Just keemikud on need, kes panevad kokku ained, mis annavad erakordsed värvid.

Näiteks vask põleb siniselt, strontsium aga jätab purpurse jälje ning naatrium on kollane.

Ilutulestikurakettides kasutatakse üsna ohtlikke aineid, mis on väga reaktiivsed. Ilutulestikurakettide keemikuks saamiseks on vaja keemias  magistri- või doktorikraadi.

Kosmosepsühholoog

Omapärane amet on kosmosepsühholoogil. Selle ameti esindajad tegelevad astro-, kosmo- ja taikonautidega. Kosmosepsühholoogid aitavad kosmosemissioonidel osalejatel treeningutel toime tulla kaaluta olekust ja muudest äärmuslikest treeningutest tekkiva kehalise ja vaimse stressiga ning kuidas puhata. Ka see amet nõuab väga head haridust ja laialdasi teadmisi.

See amet on muutunud aina tähtsamaks, kuna üha rohkem räägitakse pikaajalistest kosmosemissioonidest, kaasa arvatud lennust Marsile.

Seksiteadlane

Seksiuurija ametit peetakse väga seksikaks ja tavaliselt kergitatakse seda ametinime kuuldes kulme. Teatmeteoste andmetel uurivad seksuoloogid inimeste seksuaalkäitumist. Tegemist on üsna laialdase uurimis- ja nõustamisalaga, kus võetakse arvesse bioloogiat, meditsiini, psühholoogiat, sotsioloogiat ja teisi teadusalasid. Seksiteadlaste uurimise alla kuuluva alates teismeliseea hormoonide möllamisest kuni suguühte tehniliste nüanssideni. Samuti püütakse aidata neid, kellel on seksuaalsusega probleeme.

Maolüpsja

Mõned ametid ei ole just kutsuvad ja üks sellistest on maolüpsja oma. Tegemist on välja õppinud loomaspetsialistidega, kes lüpsavad teadusuuringute ja ravimite tarbeks mürgistelt madudelt mürki.

Maomürk on põhiline komponent maohammustuste vastastes seerumitest ning veel paljudes ravimites. Maolüpsjad tegelevad seega sõna otseses mõttes madudest mürgi lüpsmisega.  

Maomürgist saab valmistada pulbrit, mida kasutatakse laboriuuringutes loomaks veresoonkonna haiguste raviks ravimeid.

Ekskrementide uurija

Väljaheidete uurija ei ole just glamuurne amet. Selle ameti esindajad uurivad loomade ekskremente, mis paljastavad üsna palju loomade harjumuste, tervise ja haiguste kohta. Samuti toitumisharjumuste kohta.

Väljaheidetes olevad bakterid näitavad, millised on looma seedeorganite bakteriline koostis. Väljaheidete uurijad tegelevad ka inimeste ekskrementidega, aidates näiteks seedeelundkonna haiguste puhul taastada bakterite tasakaalu ja tervislikku seisundit.

Naeruterapeut

Öeldaks, et naer on parim ravim või siis parim teraapia. Naermine aitab alandada stressi ning tugevdada immuunsüsteemi. Naeruterapeudid püüavad parandada patsientide enesetunnet naeru abil, kuid selleks ei kasutata komöödiafilme ega nalju. Kasutatakse vastavaid naermise harjutusi, mis tekitavad sügava ja lõbusa naeru nagu naeravad lapsed.

Kääritamis- ja pastöriseerimisspetsialist

Meie toidulaual on palju toiduaineid, mille puhul kasutatakse kääritamist ja pastöriseerimist – õlu, vein, leib, juust, marineeritud köögiviljad ja jogurt. Selles protsessis muudavad bakterid suhkrud hapeteks, gaasiks ja alkoholiks. Kääritamisspetsialistid uurivad mikroorganisme, mille abil kääritamis- ja pastöriseerimisprotsessid toimuvad.

19. sajandi Prantsuse keemik ja mikrobilooog Louis Pasteur oli esimene pastöriseerija.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles