Telefon aitab looduses asju märgata

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seeneaabits nutitelefonis aitab tundmatut seent määrata.
Seeneaabits nutitelefonis aitab tundmatut seent määrata. Foto: Elmo Riig / Sakala

Linnainimene läheb metsa. Ahhetab kõige peale või ei märka midagi. Bioloogiatundidest koolis ka omajagu aega mööda läinud ja nii ei oskagi kõike märgata. Või vastupidi – teeb sääsest elevandi. Ühesõnaga võib juhtuda see, et õiget tarkust täis kogemust ei õnnestugi saada. Kuid püssi ei maksa põõsasse visata. Eriti juhul, kui püss tähendab praeguses kontekstis nutitelefoni. Kunagi varem pole saanud metsa kaasa võtta nii palju infot, mis see- juures veel taskusse ära mahub. Mis lind laulab ja kas leitud seen on söödav? Kõik saab teada! Vaja on vaid nutitelefonisse vastavad rakendused paigaldada.

Loodusteemaliste  rakenduste ehk äppide valik on meeletu. Kuid kahjuks ei sobi sugugi kõik Eestis kasutamiseks. Piiranguid seab nii geograafia kui rakenduse keel. Arusaadavalt on suurem osa loodus rakendustest pigem Ühendriikide keskne, kuid leidub äppe ka Euroopa arendajatelt. Ning päris ilma pole me ka kohalikest, Eestile keskenduvatest  rakendustest.  Eriti  hea  on see, et need on eestikeelsed. Siinne ettevõte Walk & Learn on loonud mitmeid nii Androidi kui iOS-i platvormil töötavaid rakendusi, mille hulgas  näiteks  seeneaabits,  jälgede määraja ja kahepaiksete kohta teadmisi sisaldav rakendus.

Arvestades praegust aastaaega ongi kindlasti rõõmu just kahepaiksete rakendusest. Selle abil on võimalik määrata 11 liiki Eestis elavaid kahepaikseid. Samuti sisaldab rakendus infot kolme liigi kohta, keda Eestis nähtud pole, kuid kes elavad Lätis, Leedus ja Rootsis. Äkki oled just sina esimene, kes neid märkab? Liike saab määrata nii täiskasvanud isendite kui ka kulleste järgi. Määramise hõlbustamiseks ja liikidega tutvumiseks on lisatud hulgaliselt värvifotosid, tunnuste jooniseid ning häälitsusi.

Samblafännid   peavad   kindlasti lugu Eesti epifüütsete suursamblike määrajast. Rakendus sisaldab infot kõigi 115 puudel kasvavate suursamblike kohta. Rakenduse liigilehtedel on kirjas iseloomulikud tunnused, levik ja ökoloogia ning liigi looduskaitseline seisund. Eelkõige on rakendus mõeldud õpilastele ja tudengitele, kasutamist hõlbustab illustreeritud oskussõnastik. Sügise poole on aga kindlasti huvitav käivitada oma telefonis seeneaabits. See aitab tutvuda 56 kohaliku seeneliigiga. Lisaks pildile pakub telefon ka sõnalist infot, sest pelgalt pildi abil ei pruugi seene määramine kuigi täpne olla. Need kolm rakendust on loodud eesmärgiga oma teadmisi süvendada ja suunatud pigem neile, kes väga selge põhjusega loodust avastama lähevad. Kuid on ka mitmeid rakendusi, millest praktilist abi igale suvisele seiklejale.

Üks kohustuslikke rakendusi on kindlasti riigimetsa majandamise keskuse (RMK) rakendus, mis sisaldab palju praktilist infot alates matkaradadest, telkimiskohtadest ning lõpetades uudiste ja ilmainfoga. Nutikas äpp saab aru, kus viibid ja oskab soovitada lähiümbruses olevaid RMK objekte, mida külastada. Rakendust on hiljuti uuendatud – seega uueks seiklushooajaks igati valmis.
Kuid looduses seiklemine ei tähenda ainult põnevate kohtade avastamist nutitelefoni abil.

Sellised elementaarsed äpid nagu kaardirakendused kuluvad samuti marjaks ära. Tunde metsa vahel seigeldes võib ka kogenud seikleja ühel hetkel tõele näkku vaadates avastada, et on eksinud. Selliste olukordade vastu aitab, kui matkamist alustades lülitada käima kas populaarne treeningurakendus Endomondo või mõni muu, mis käidud teest kaardile jälje jätab. Nii on lihtsam pärast alguspunkti tagasi pöörduda. Kõige elementaarsem soovitus aga lõppu – hoolitse, et su mobiiltelefoni aku oleks enne kodust lahkumist laetud. Usinamad seiklejad on aga endale ilmselt hankinud lisaaku või n-ö mobiilse laadimisseadme, mis võimaldab mobiili laadida kas päikeseenergia abil või näiteks kasutades toredat vändaga laadijat. Seiklus alaku!

• iOS: ava telefonis App Store või arvutis iTunes Store
• Android: ava telefonis Google Play või külasta veebiaadressi play.google.com

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles