Tertsiaarne suitsetamine võib esile kutsuda geenimutatsioone

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamine
Suitsetamine Foto: Elmo Riig / Sakala

Kõik - absoluutselt kõik - teavad, et primaarne ja sekundaarne suitsetamine on tervisele halb ning võib esile kutsuda vähkipõhjustavaid geenimutatsioone. Nüüd on teadlased kindlaks teinud, et ka tertsiaarne suitsetamine (mööblile, nahale jt pindadele sekundaarsest suitsetamisest üle kanduvad jääkained) võib meie DNA-d kahjustada, vahendab Huffington Post.

Tegemist on esimene uuringuga, mis on sellele avastusele tulnud. Lawrence Berkley Riikliku laboratooriumi teadlane Lara Gundel sõnas: «Tubakale omased nitrosamiinid on ühed kõige tugevamatest kantserogeenidest. Need jäävad eri pindadele külge ning kui need pinnad on vaibad või riided, on oht laste tervist kahjustada eriti suur.»

Uuring, mis avaldati ajakirjas Mutagenesis, tõestas, et tertsiaarne suitsetamine on rakkudele kahjulik ning tehtud kahju võib aja möödudes suureneda.

Uuringust ilmnes, et tertsiaarne suitsetamine kahjustab inimese DNA-d oksüdatiivselt ja põhjustada katkemist DNA ahelikes.

Kokkuvõtlikult tähendab see seda, et isegi kui isa käib õues suitsu tegemas ja peseb pärast hoolikalt hästi, saab 5-aastane põngerjas ikka vähi, kuna issi särk oli mürki täis.

Vaata ka videot!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles