Nelja päeva pikkune töönädal on kõige sobivam

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelja päeva pikkune töönädal on kõige sobivam
Nelja päeva pikkune töönädal on kõige sobivam Foto: SCANPIX

USA psühholoogiaprofessori uuring näitas, et kõige efektiivsemalt tehakse tööd nelja päeva pikkusel töönädalal.

Psühholoog Peggy Drexleri sõnul kasvab nelja päeva pikkusel töönädalal tootlikkus, väheneb haiguspäevade arv ja töökeskkonna õhustik muutub positiivsemaks, kirjutab cnn.com.

Drexler tõi näite jalavigastuse saanud Gina kohta, kes viis talle kuuluvas firmas ajutiselt sisse nelja päeva pikkuse töönädala.

Üllatavalt tootlikkus tõusis, töötajad hakkasid tööle tulema varem ja olid innukad. Ka olid töötajad rõõmsameelsemad ja mängulisemad ning töö sai kvaliteetselt tehtud. Haigestumisi tuli minimaalselt ette ja ka puhkusel oldi vähem.

Neli päeva kestev töönädal on vaid siis efektiivne, kui kogu meeskond tuleb asjaga kaasa. Kui töötaja kardab, et jääb tähtsatest nõupidamistest ja otsusest kõrvale, siis võib mõju olla vastupidine.

Drexler tõi teise näite emaduspuhkuselt uuesti tööle tulnud Mary kohta, kes sai teha nelja päeva pikkusi töönädalaid. Tema jaoks tekkis kiiresti stressiolukord, kuna ta oli ainus, kellel oli selline töönädal.

«Tundsin kogu aeg, et tähtsad otsused langetati siis, kui olin lapsega kodus,» lausus naine.

Drexleri sõnul tasub juurutada nelja päeva pikkust töönädalat, kuid vaid juhul kui kõik töötajad töötavad neli päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles