«Billy Elliot» tegi Tonyde jagamisel puhta töö

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parima muusikali «Billy Elliot» helilooja Sir Elton John (vasakult teine) koos noorte osatäitjate David Alvarezi (vasakult), Kiril Kulishi ja Trent Kowalikuga.
Parima muusikali «Billy Elliot» helilooja Sir Elton John (vasakult teine) koos noorte osatäitjate David Alvarezi (vasakult), Kiril Kulishi ja Trent Kowalikuga. Foto: SCANPIX

Läinud pühapäeval jagati New Yorgis 63. korda Ameerika tähtsamaid teatriauhindu – Tonysid. Broadway versioon briti hittmuusikalist «Billy Elliot» võitis Tony auhinnagalal kokku kümme auhinda, sealhulgas parima muusikali auhinna.





Lavastus kandideeris kõikides sobivates kategooriates, kokku lausa viieteistkümnes. Vaheldumisi nimiosa mänginud kolme noort näitlejat pärjati ainulaadse parima näitleja auhinnaga ning auhinna viis koju ka lavastaja.

«Billy Elliot» põhineb 2001. aastal kolmele Oscarile kandideerinud filmil, kus peaosa mängis Jamie Bell. Lavastus, mis jutustab loo Põhja-Inglismaalt pärit kaevuri pojast, kes unistab tantsijakarjäärist, on osutunud Broadwayl ülimenukaks.

Muusikali helilooja Sir Elton John jäi parima originaalmuusika auhinnast siiski ilma, see läks lavastusele «Next to Normal».

Parima muusikali Tonyt vastu võttes tänas Sir Elton Broadway publikut sooja vastuvõtu eest. «Saabusime siia majanduslikult väga raskel ajal. Avasite meile oma rahakotid ja südamed ning armastame teid selle eest,» vahendas BBC mehe sõnu.

Lavastaja Stephen Daldry sõnul on Billy Ellioti looga töötamine olnud tõeline õnnistus juba viimased kümme aastat. Ta nimetas tööd pikaks ja eriskummaliseks rännakuks.

Daldry sõnul kuulub auhind kõigile lavastusega seotud inimestele ja eriti «kolmele väikesele Billyle», viidates kolmele peaosatäitjale: David Alvarezile, Trent Kowalikile ja Kiril Kulishile.
Filmi ning ka muusikali produtsendil Eric Fellneril jätkub Tony auhindade hääletajatele vaid kiidusõnu. «See on uskumatu tunnustus ja au. Oleme meelitatud,» ütles ta.

«Billy Elliot» esietendus Londonis 2005. aastal. Kaks aastat hiljem hakati tükki mängima ka Austraalia suurlinnas Sydneys. Auhinnagalal mälestati ka briti näitlejannat Natasha Richardsoni, kes hukkus tänavu märtsis traagilises suusaõnnetuses.

Tähtsamad Tonyd
•    Parim näidend – «God of Carnage»
•    Parim muusikal – «Billy Elliot»
•    Parim libreto – «Billy Elliot»
•    Parim originaalmuusika – «Next to Normal»
•    Parim meespeaosa näidendis – Geoffrey Rush, «Exit the King»
•    Parim naispeaosa näidendis – Marcia Gay Harden, «Next to Normal»
•    Parim meespeaosa muusikalis – David Alvarez, Trent Kowalik ja Kiril Kulish, «Billy Elliot»
•    Parim naispeaosa muusikalis – Alice Ripley, «Next to Normal»
•    Parim näidendi lavastus – «God of Carnage»
•    Parim muusikal – «Billy Elliot»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles