Hundid aitavad Yellowstone´i grislikarudel talveks rasva koguda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grislikaru
Grislikaru Foto: SCANPIX

Teadlased avastasid USAs Yellowstone´i rahvuspargis huvitava nüansi – nimelt aitab huntide jahipidamine grislikarudel talveks rasva koguda.

Hundid hoiavad rahvuspargi põtrade populatsiooni kontrolli all murdes neid söögiks, edastab Huffington Post.

Mida vähem on põtru, seda enam on karudel marju söögiks. Suvel ja sügisel koguvad karud rasva, et talv üle elada.

Rahvuspargis uuringu teinud Oregoni ülikooli teadlase Robert Beschta sõnul on ökosüsteemis kõik omavahel seotud.

«Seal on ühtne loodussüsteem, kus ühe liigi tegevus mõjutab teist. Hundid hoiavad põtrade arvukust kontrolli all ning selle tõttu saavad taimed taastuda ja kasvada. See omakorda mõjutab seda, et karud saavad rohkem marju süüa,» selgitas Beschta.

Hundid viidi Yellowstoni rahvuspargist ära 1920. aastatel ja pärast seda hakkas põtrade  populatsioon kasvama. Nad sõid ära üsna suures koguses taimi, mis ei jõudnud taastuda. See omakorda mõjutas grislikarusid.

1995. aastal toodi hundid Yellowstone`i tagasi ning pärast seda on taastunud mitmete taimede ja puude taastootmine.

Kuid huntide taastulemine on aidanud ka karusid.

Beschta ja ta kolleegid leidsid, et viimaste aastate augustis on grislikarudel üha rohkem marju süüa olnud. Grislid toituvad näiteks pihlakatest, toomingamarjadest, mustikatest, pohladest ja ebamustikatest.

«Marjad on karude menüüs tähtsal kohal, eriti hilissuvel kui need loomad püüavad toitumise abil kehakaalu suurendada, et talveune ajal vastu pidada. Grislide menüüs on teatud aastaajal marju rohkem kui pool ,» selgitasid teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles