Telkimine aitab tasakaalustada bioloogilist kella

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telkimine aitab tasakaalustada bioloogilist kella
Telkimine aitab tasakaalustada bioloogilist kella Foto: Wikipedia.org

USAs Colorado ülikoolis tehtud uuring näitas, et nädalapikkune telkimine looduses tasakaalustab bioloogilist kella ning selle tõttu on hommikuti lihtsam ärgata ja värske olla.

Uuringus olid katsealused enam aega looduslikus valguses ja vähem aega kunstvalguses, edastab Discovery News.

Uuring näitas, et katses osalenutel magamisaeg ning üles ärkamise aeg muutus, nihkudes kahe tunni võrra.

«Pärast telkimist oli ärkamises muutusi enim näha niinimetatud öökullide ehk öisel ajal ärkvelolekut eelistajate juures ja seda nende bioloogilise kella muutuse tõttu,» selgitas teadlane Kenneth Wright.

Ta lisas, et «öökullide» magamise-ärkveloleku aeg hakkas sarnanema aina enam lõokeste ehk vara magama minejate ja vara ärkajate omaga.

Öisel ajal üleval olijad hakkasid pärast telkimist eelistama vara voodisse-vara üles skeemi ning nad tundsid end hommikul ärksamana.

Tänapäeval on palju magamis- ja uneprobleeme selle tõttu, et enamik aega ollakse siseruumides kunstliku valguse käes ja vähem aega looduses loomuliku valguse käes. See elustiil mõjutab ka sisemist bioloogilist kella.

Uuringus osales kaheksa inimest, kelle keskmine vanus oli 30 eluaastat ning kellel ei olnud magamisega probleeme.

Katses osalenud elasid nädal tavapärases rütmis, käies tööl ja koolis, suhtlesid sõpradega, treenisid, jalutasid ja magasid. Neil oli kell, mis mõõtis kui palju nad looduslikus valguses on.

Siis olid katsealused nädala Colorado Rocky Mountainsis telkimas. Seal olles olid nad rohkem päikese käes ning laagrilõkke valgel. Samas ei tohtinud nad laagris olles kasutada mitte ühtegi kunstliku valgustusega abivahendit nagu näiteks taskulampi, mobiiltelefoni ega arvutit.

Teadlased mõõtsid  katsealustel enne telkimist ja pärast seda melatoniini taset. See on und ja magamist reguleeriv hormoon.

Laagris oleku ajal said katsealused neli korda rohkem looduslikku valgust kui nad varem keskmiselt said.

Suurema koguse loodusliku valguse tingimustes muutus katsealuste bioloogiline kell loodusliku pimeduse ja valguse tsükliga sünkroonsemaks.

«Kui inimesed tahavad hommikul ärksamad olla, siis peaksid nad päevasel ajal rohkem päikesevalguses ja õhtusel ajal vähem kunstliku valguse käes olema,» nentis teadlane.

Wright soovitab kõigil, kes une-ärkveloleku tsükkel paigast on, nädala pikkust telkimist looduses.

Uurijate sõnul viib sisemise bioloogilise kella paigast liiga vähe looduslikku valgust päeval ja liiga palju kunstvalgust õhtul. Selle tõttu lähevad paljud tavapärasest hiljem magama ja ärkavad tavapärasest hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles