Pärnu jaanituled põlevad kokkuhoiurežiimil

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nooruse maja direktor Uudo Laane ja jaaniku õhtujuht Kaie Seger tassisid aegsasti jaanitule materjali kokku.
Nooruse maja direktor Uudo Laane ja jaaniku õhtujuht Kaie Seger tassisid aegsasti jaanitule materjali kokku. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Ehkki Pärnumaa rahval on võimalus veeta jaanitule ääres päris mitu õhtut ja ööd, süüdatakse vägevamad lõkked siiski esmaspäeval, 22. ja teisipäeval, 23. juunil.

„Jaanipäev on selline huvitav päev, kus kogu rahvas liigub, vaadatakse igal pool ringi, otsitakse paremat kohta," tõdes Pärnu Nooruse maja hoovis juba 17. korda jaanikut korraldav Uudo Laane, Nooruse maja direktor.

Lausutuga tõestas Laane, et tavapärane 300-500 hingeline inimhulk Nooruse maja hoovis pole üldsegi napp, liiati on tegemist Pärnu ühe linnaosa rahva prallega.

„Meil oma küla pidu, nagu ta kogu aeg on olnud," sõnas direktor.

Et ajad on karmid ja rasked ja mõistlikud on lülitunud säästurežiimile, ajavad 23. juunil kell 19 algava jaaniku korraldajadki läbi oma jõududega, kõlava nimega külalisesinejaid pidul ei ole.

Pidu juhib Kaie Seger

„Kaie Seger on õhtu juht, sellist pulli pole me varem teinud, tavaliselt on ikka mehed olnud, aga seekord mõtlesime, et teeme peo puhtalt oma maja rahvaga," sõnas Laane. „Tantsuks mängib Piccolo Folk neli tantsuplokki: harjutavad juba hoolega, sest natukene on lisajõude ka, kuid annavad korraliku bändi mõõdu välja ja rahvalik muusika peaks minema kõikidele peale."

Piduõhtut juhtima usaldatud Kaie Seger märkis, et roll on küll uus, aga mitte üle jõu käiv. Sest kui pisut mõelda, ei ole tantsuõpetaja ametki mitte õpilaste ees kogu aeg kaerajaani karata või line dance'u kepselda, vaid aina rääkida ja selgitada.

„Olen neid üritusi ennegi teinud, mul on sajandite pikkune kogemus," naeris Seger. „Saab vahva olema ja ilus ilm tuleb ka."

Murumänge õhtu juht ei lubanud, samuti pole tal plaanis kellegagi sõrmkooku tõmmata või köit vedada. Küll tuleb Nooruse maja hoovis muid meelelahutuslikke ettevõtmisi, kus nutikad saavad lasta oma nupul särada.

Tuli tuleb seenele

Omanäoline jaaniõhtu võib tulla Sunsetis, mis tõotab jaanituld otse Pärnu rannas.

„Jaanitulega me päris liiva peale ja mere äärde siiski ei lähe, tuli tuleb seene peal," täpsustas klubi programmijuht Erlend Aav teisipäeval, 23. juuni kell 22 algaval jaanipäevapeol toimuvat.

Ent seegi on piisavalt eksootiline.

Aav tõdes, et üritus on klubi jaoks kaunis uus, sest varem oli Pärnus jaanipäeva pidutsemiseks „Tere, Pärnu suvi". Paraku on linn lasknud sellegi menuka ettevõtmise paljude teiste kombel hääbuda.

Öö, söök ja sorts vedelat

Mille üks kaotab, selle korjab teine üles.

„Olen rääkinud teistegi korraldajatega ja eks see üldine elu-olu, majanduslik seis on ka selline, et ega praegu üritusi teha pole nii väga meelakkumine," märkis Aav tõsist kaalumist, enne kui Sunset võttis jutuks olevat pidu läbi viia.

Üks on kindel: kalleid välismaa artiste 23. juunil Sunsetis ei esine, "eesti moodi peol" mängib Club 96, Mikk Targo ellu kutsutud projekt, milles noored lauljad elustavad laule, mis olid 10-15 aasta eest Eestis popid, ehk lasevad taas kõlada ansamblite 2 Quick Start, Code One Mr. Happyman ja teistegi hittidel.

„Üritame sümbioosi ehk asju selliselt kokku siduda, et väljas seene all ja peal saab osa eesti traditsioonilisest jaanipeost ja seespool on kaasaegne elu, selle klubilikum pool," kõneles klubi programmijuht.

Siga vardasse, nagu seda tehti kuu alguses Sunseti suvehooaja avamisel, seekord ei aeta, aga klubi grillterrass on valla terve hommikutundideni.

Aava väitel pole tark sellisel hunnitul ööl rahvast üksnes tantsitada, pigem tuleb luua võimlused mõnusaks äraolemiseks.

„Terve öö saab maitsta, mida pliidid küpsetavad, sorts vedelat ka vahele - nii see pidu käib," tõdes Aav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles