Viltune Pisa torn ajab end sirgeks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pisa torn
Pisa torn Foto: SCANPIX

Itaalia kuulus viltune Pisa torn ajab end väga aeglaselt, kuid järjekindlalt sirgeks.

Kuulsat ehitist jälgiva grupi raportis seisab, et ajavahemikul 2001 – 2013 on see torn end sirgemaks ajanud 2,5 sentimeetri jagu, edastab Huffington Post.

See arv võib olla väga väike, kuid jälgijate sõnul on see torni jaoks siiski suur samm olnud.

Torni hakati kindlustama 1992. aastal, kuna arvati, et see ajalooline ehitis võib lõpuks nii viltu vajuda, et kukub kokku.

Päästeoperatsiooni juhtis teadlane Michele Jamiolkowski, kes pani torni esimesele korrusele 18 teraskaablit, mis torni tasakaalustasid.

Edaspidi tehti veel kindlustustöid. Torni vundamendi juures olev maa külmutati ning siis eemaldati 150 aasta vanused vanad toetusblokid, mis asendati uue materjaliga. Lisati veel kinnituskaableid, mis tornistruktuuri tugevamaks muutsid.

1999. aasta jaanuaris tehti viimased suuremad kindlustustööd. Rohkem kui kümne aastaga on torn end sirgemaks ajanud 2,5 sentimeetri võrra. Samas aga ei ole kuulus torn oma veel kuulsamat kallet kaotanud.

Asjatundjate sõnul peaks Pisa torn oma praegusel kujul vastu pidama järgmised 2 – 3 sajandit.

Pisa torni kõrgus on 55,86 meetrit madalamal poolel ning kõrgemal poolel on see 56,70 meetrit. Torni kaal arvatakse olevat üle 14 000 tonni. Tornis on 296 astet.

Enne 1999. – 2001. aasta rekonstrueerimistöid oli Pisa torni kalle 5,5 kraadi, nüüd on see 3,99 kraadi.

See tähendab, et torni ülemine osa on kohast, kus ta vertikaalse torni puhul tegelikult olema peaks 3,9 meetri kaugusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles