Šoti parlament hakkab kuulsa piraadi nime puhtaks pesema?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
William Kidd
William Kidd Foto: Wikipedia.org

Šoti parlamendile esitati palve toetada kampaaniat, mille eesmärgiks on kuulsa kapteni ja piraadi William Kiddi maine puhastamine.

Briti valitsus saati rohkem kui kolmsada aastat tagasi kapten Kiddi piraatidega võitlema ja nende tegevusele lõppu tegema, kirjutab BBC.

Ka pidi ta Prantsuse laevu hävitama.

1698. aastal ründas ta Prantsuse lipu all seilanud Armeeniale kuuluva laeva Quedagh Merchanti. See laev vedas kalleid kangaid, kulda ja hõbedat, mis ametlikult kuulusid Briti Ida-India Kompaniile.

Kapten Kidd anti selle aluse kaaperdamise eest kohtu alla, kuid teda süüdistati ka ühe oma meeskonnaliikme tapmises 1697. aastal.

Ajalooallikatest on teada, et teda tuli mitu korda puua, kuna esimene poomisnöör lihtsalt katkes. Ka teisega oli probleeme ning Kidd kaotas elu alles kolmandal poomisel.

Kapten Kiddi surnukehale määriti tõrva ja pandi Thamesi jõe äärde üles, hoiatamaks teisi piraate.

Väidetavalt andis kapten Kiddi juhtum kirjanik Robert Louis Stevensonile inspiratsiooni «Aarete saare» kirjutamiseks.

USA ajaloolaste sõnul sündis Kidd umbes 1645. aastal Greenockis või Dundees.

Ajaloolaste Dan Hamiltoni ja Chris Macorti kinnitusel määras kuningas William III Kiddi piraatidega võitlema, kuid samas soovis ise saada osa kapteni saagist. Kuningas andis Kiddile ametliku kaaperkirja.

1701. aastaks, kui ta piraatluse eest kohtu alla anti, oli ta selle aga kaotanud. Kaaperkiri leiti 200 aastat pärast Kiddi hukkamist Londoni riiklikust dokumendihoidlast.

Nüüd aga esitas parlamendisaadik Bill Kidd, kes ei ole kuulsa mehega sugulane, palve puhastada kapteni nimi.

«Nüüd on aeg minevikus tehtud ülekohtule lõpp teha. See oli intsident, milles valitsuse poolt määratud isik toodi ahnusele ohvriks,» sõnas parlamendisaadik.

Bill Kidd lisas, et ta ei taha algatada mingit suurt massikampaaniat, vaid panna inimesed nägema, et ükskõik millisel momendil ajaloos, ei ole valitsusel õigus inimesi ohvriks tuua.

«Kui kedagi on ebaõiglaselt süüdi mõistetud ja üles poodud, selle eest, et ta pidi tegutsema valitsuse nimel, siis selle puhul on tegemist karjuva ebaõiglusega,» selgitas parlamendisaadik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles