Uuel nädalal lämmatab Eestis palavus

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soe suveilm.
Soe suveilm. Foto: Henn Soodla

Pööripäev tõi suure suve üllatuskingina sajuta võidupüha ja jaanipäeva. Et aga ilmad endiselt tasakaalutud, näitas meile eilne hommik, kui soe suveilm haihtus lõõtsuva külma idatuule toel poole tunniga - meil Tihemetsas käis see tõesti välgukiirusel.

Kui Peipsi taha jõudnud niiske õhumass lähipäevil Kesk-Euroopast tuge juurde ei saa, võib järgmiselgi nädalal päikeselist palavat oodata.

Õhusooja tuleb päeval 25 kraadi ümber, mõnel päeval enamgi, ööd on mahedad temperatuuriga üle kümne kraadi.

Tuuline on nii päeval kui öösel. Ehmatada võib äkiline tormisööst, mis puid räsib ja päris kaalukaid esemeid lendu tõstab. Ohtlikud on sellised pöörised eriti paadisõitjatele merel või järvel, viimastel päevadel on need sagedased külalised isegi sisemaal.

Ilma seis on tänavu Eesti ulatuses vägagi ise nägu: äikest ja suurt vihma on eeskätt saanud Lõuna- ja Kagu-Eesti, nädala teises pooles võib mingi vihmavõimalus ulatuda neist piirkondadest kaugemale.

Õhutemperatuuri erinevused paikkonniti võivad põhjustada kohalikku äikest.

Palavate ilmadega võtke kaasa veepudel ja kandke heledaid rõivaid ja heledat peakatet: meie kehad pole kuumaga veel kohanenud.

Jahutage ennast ainult leige veega: tulitava naha äkiline jahutamine külma veega teeb südamele liiga. Tööl ja kodus kasutage ventilaatorit. Teadmiseks heinalistele ja päevitajatele: UV-indeks võib päeva paistel ulatuda üle kaheksa, mõnevõrra vähendab kiirgust pilvisus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles