Rootsis suletakse kiusamise tõttu skandaalne eliit-internaatkool

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lundsbergs skola hooned
Lundsbergs skola hooned Foto: Wikipedia.org

Rootsi koolide inspektsioon langetas otsuse sulgeda ajutiselt skandaalne eliit-internaatkool Lundsbergs skola pärast seda, kui paljastus võigas kiusamisjuhtum.

Inspektsiooni kinnitusel põletati kahte õpilast kuuma triikrauaga, edastab di.se.

See kool on Rootsis kurikuulus õpilaste seas levivate vägivaldsete kiusamisrituaalide poolest. Näiteks möödunud aasta mais paljastus, et osa õpilasi sunniti oraalseksile ning väljaheidet sööma. 2011. aastal aga sai õpilane kehavigastusi elektrilise kärbsepiitsast.

1896. aastal asutatud kooli eeskujuks olid Briti traditsioonilised internaatkoolid. Hetkeseisuga õpib Lundsbergi koolis 200 õpilast, kellest 60 protsenti on poisid.

Rootsi koolide inspektsiooni juhi Ann-Marie Begleri sõnul võib eliitkooli ajutine sulgemine olla selle pikaajalise tegevuse lõpuks.

«Meie inspektsioon külastas seda kooli hiljuti ja on väga kurb tõdeda, et kohe pärast seda leidis aset selline tõsine intsident,» sõnas Begler.

Ta lisas, et see kool ei järginud kehtestatud reegleid ning pärast tehtud ettekirjutusi, ei viidud sisse muudatusi.

Inspektsioon tegi Rootsi valitsusel märgukirja, et riik peaks selle kooli rahalisel toetamise lõpetama.

«Tegemist on väga karmi otsusega. Meie eesmärgiks on õpilaste kaitsmine,» jätkas Begler.

Möödunud aasta oktoobris ähvardas koolide inspektsioon seda eliitkooli  500 000 Rootsi krooni suuruse trahviga, kui seal ei suudeta õpilaste seas levivat kiusamist ja vägivalda kontrolli alla saada.

Lundsbergi kooli hoolekogu ja lastevanemate ühenduse juht Sofia Orre sõnas, et ta on inspektsiooni sellisest otsusest vapustatud.

«Sellest teatati liiga lühiajaliselt ette. See on katastroof õpilaste jaoks, kes on harjunud oma kooliga,» nentis Orre.

 Lundsbergi eliitkooli 200 õpilast peavad pärast õppeasutuse sulgemist minema õppima oma kodukoha koolidesse.

Värmlandi maakonnas Kristinehamnis asuvas koolis on õppinud mitmed Rootsi ühiskonna väljapaistvad isikud ja kuningliku perekonna liikmed.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles